Историята на Роки Брат, който заминава за Индия и остава

...
Историята на Роки Брат, който заминава за Индия и остава
Коментари Харесай

Кръвен брат/Blood brother

Историята на Роки Брат, който отпътува за Индия и остава там да живее в сиропиталище със серопозитивни деца, просто е обречена на зрителски триумф. Това е реалност – филмът има към този момент десетина награди от фестивали и множеството от тях са точно на публиката.

Въпреки това на мен от самото начало ми беше малко мъчно да съпреживея избора и саможертвата на Роки. Филмът е сниман и разказан от най-хубавия му другар Стив и по тази причина е обяснимо, че липсва и най-малка отдалеченост.

Роки е дете от проблематично семейство, отгледан от баба си и дядо си, във безконечен спор с татко си и обезверено търсещ обич и утвърждение. Хората на Индия и изключително децата на Индия му дават и двете категорично. Те не изискват и не чакат от Роки нищо – те го одобряват подобен, какъвто е и на неговата обич дават отговор със многократно по-голяма. Живеейки с болните деца, Роки просто става като тях – той не се пробва да промени живота им, да притегли внимание или средства, да занимава организации и институции, с цел да обезпечи помощ за допустимо най-вече хора, въобще да прави това, което западният човек може. Роки просто е едно дете, към този момент пораснал, само че към момента изцяло зависим на стихийните закони на света. Ако се пробва да направи нещо, то е единствено с двете си ръце – да оказва помощ, да избавя, да превързва, да готви, да строи. Филмът го показва като светец – един преклонен млад мъж, който живее в бордей и не се опасява да поддържа връзка с болните.На фона на проблемите със серопозитивните деца в Индия, това е капка в морето. От друга страна персоналният образец от време на време е най-силното оръжие. Роки Брат е превъзходен образец, стига да не беше показан по този начин в детайли нравоучително. В последна сметка филмът не дава варианти за подкрепяне на сиропиталището с пари или по различен метод, нито изяснява каквото и да е за ХИВ позитивните и техния живот и лекуване. Просто споделя за това, че има хора като Роки, чието най-голямо умеене е да обича. И това, за благополучие, може да избави една дребна част от света.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР