Историческа голова лудост и английска доминация – в сянката на

...
Историческа голова лудост и английска доминация – в сянката на
Коментари Харесай

Петте изненадващи футболисти в Шампионската лига

Историческа голова полуда и британска доминация – в сянката на суперлативите goal.com хвърля взор върху петте изненадващи играчи на груповата фаза в Шампионската лига.

Груповата фаза на Шампионската лига завърши с пренаписана история. Никога не са отбелязвани повече голове от сегашния сезон, Борусия (Дортмунд) сложи отрицателен връх, а Кристиано Роналдо още веднъж се погрижи за историческо достижение.

Дори и в този сезон обаче дружно с огромните звезди на грандовете още няколко по-малко известни играчи провокираха възторг. Goal.com показва петимата артисти, които преди началото на сезона бяха известни единствено на познавачите.

Мануел Аканджи (Базел)
Швейцарският национал е на 22 години. Твърде остарял, с цел да бъде считан за гений, а в това време и прекомерно млад, с цел да бъде причисляван към най-опитните. Акаджи играе най-хубавия сезон в неговата кариера, а това се дължи най-много на обстоятелството, че той се опази от травми. През 2015 година Базел заплати 700 000 евро на Винтертур, с цел да си обезпечи за в бъдеше услугите на сина на нигерийски мигранти. След адаптационния интервал при отбора до 21 години той скоро е извикан при експертите – шанс, който не го преследва дълго. Скоро получава мускулна контузия, а по-късно къса и кръстни връзки. Аканджи обаче още веднъж си извоюва титулярно място в центъра на отбраната през февруари 2017 година и до ден сегашен не го е изгубил. Напротив: Аканджи потвърждава, че е мощен в построяването на играта, учи се бързо и се усъвършенства. През юни дебютира за мъжкия народен отбор на Швейцария, а в Базел е главен дирек и ще играе на 1/8-финалите в Шампионската лига. Аканджи не е пропуснал нито минута в шампионата, а в четири от срещите Базел не позволи гол, като една от тях бе успеха с 1:0 против Манчестър Юнайтед. Според швейцарските медии Борусия (Дортмунд), Република България Лайпциг и даже Барселона са набелязали бранителя.


Талиска (Бешикташ)
Висок 1,91 метра, дълги крайници, фино тяло. Роденият през 1994 година Андерсон Соуса Консейсао наподобява като характерен плеймейкър. Впечатлението не лъже, тъй като играещият с ляв крайник футболист записва страховит сезон. В шампионата Талиска е забъркан в пет от головете на Бешикташ, а в Шампионската лига при четири попадения. При това нещата не наподобяват безусловно по този начин, че в миналото е блестял на огромната сцена. След един добър първи сезон в Бенфика нещата за него потеглят надолу. Едва в Истанбул двукратният бразилски национал до 20 години в действителност блясва. Въпреки тежка контузия на крайници, която го вади за дълго време отвън строя, той вкарва 17 гола за „ орлите ”. През сегашния сезон треньорът Сенол Гюнеш му дава доста свободи. Зад централния нападател Тосун той постоянно е подготвен да нападна и дружно с ветераните Райън Бабел и Рикардо Куарешма образува доста качествена офанзивна структура. Талиска играе единствено чартърен в Бешикташ, който обаче може да го откупи от Бенфика за 21 милиона евро.


Факундо Ферейра (Шахтьор Донецк)
На пръв взор това е един характерен трансфер на Донецк, който ръководителите на клуба завършиха през 2013 година по избор на тогавашния треньор Мирча Луческу: нападателен състезател, южноамериканец, млад и доста надарен. Факундо Ферейра имаше 13 гола в 15 мача от аржентинския хайлайф преди прехвърлянето си и бе национал на родината си до 20 години. Трансферът от Велес Сарсфийлд в Украйна трябваше да е неговата последваща крачка в една огромна кариера. В Източна Европа обаче нещата зациклят за централния нападател, а причина е, че с Луис Адриано и Едуардо наставникът Мирча Луческу разполага с двама нападатели от висока класа. След един сезон с 6 гола, съвсем всичките като запаса, високият 1,86 метра нападател е даден чартърен в Нюкасъл. Там нещата вървят още по-зле: нито един мач за „ свраките ” и неудовлетворен назад в Украйна. А там експлодират неговите достижения след заминаването на Адриано за Китай. Ферейра се разписва 14 пъти в 20 мача за състезание, а през сегашния сезон дефинитивно избухва. 26-годишният футболист има към този момент 20 гола на сметката си, а в Шампионската лига е голмайстор на отбора с две попадения и две асистенции – поръчител за класирането на тима за 1/8-финалите.


Винсент Абубакар (Порто)
Порто заплати за камерунеца 11,2 милиона евро през 2014 година. Тогава 22-годишният футболист на Лориен идва от Франция с име на отракан голмайстор. Скаутите на португалския гранд чакат огромна облага при последваща продажба на футболиста. Джаксън Мартинес, капитан и голмайстор, обаче е корав титуляр, а Абубакар постоянно влиза в игра като жокер или е пращан по крилата. Когато Мартинес минава в Атлетико, мястото в центъра на офанзивата става свободно и високият 1,84 метра нападател употребява шанса си по впечатляващ метод. Той вкарва 13 гола през сезон 2015/16. Въпреки това е даден чартърен в Турция, тъй като не пасва на стила на Порто, както му е обявено. Треньорът Серджио Консейсао обаче вижда нещата по различен метод. Той връща камерунеца и му гласоподава доверие в центъра на офанзивата. Абубакар най-сетне потвърждава това, което треньорът на Лориен е видял в него преди години: че може да бъде топ голмайстор. Пет пъти вкарва той в пет срещи от Шампионската лига, откакто в първата отсъства поради наказване, а за състезание има 9 гола от началото на сезона. Той е едвам на 25 години и през идващото лято сигурно ще има доста предложения за него в пристанищния град. Точно по този начин, както и скаутите са се надявали.


Димитри Оберлин (Базел)
Швейцарският юношески национал има отчетлива заслуга за изненадващото класиране  на Базел за 1/8-финалите. Четири гола вкара централният нападател в шест срещи, а измежду тях три в двата значими мача против Бенфика. Оберлин е взет чартърен от Република България Залцбург от предишното лято и със мощните си изяви към този момент е в полезрението на топ клубовете. За последно играещият с десен крайник 20-годишен футболист бе свързван с Борусия (Дортмунд). Базел има въпреки всичко алтернатива да го откупи от австрийския първенец за 5 милиона евро. Роденият в Камерун футболист има 8 гола за 21 мача този сезон във всички шампионати.


По материал на Максимилиан ШМЕКЕЛ, Goal.com
Превод от немски на Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР