Испанската полиция задържа каталунски министър, участващ в планирането на забранения

...
Испанската полиция задържа каталунски министър, участващ в планирането на забранения
Коментари Харесай

Напрежение в Испания! Арестуваха каталунски министър

Испанската полиция задържа каталунски министър, участващ в планирането на неразрешения референдум за самостоятелност, съобщи Би Би Си. Става въпрос за Жозеп Мариа Жове, общоприет секретар на държавното управление и на районния департамент по стопанска система и дясната ръка на вицепремиера на самостоятелната област.

По-рано през днешния ден полицията арестува дузина висши каталунски длъжностни лица и извърши претърсвания в няколко департамента на районното държавно управление в Барселона. Стотици стачкуващи се събраха пред районното министерство на стопанската система по време на акцията, скандирайки: „ Ще гласуваме “. На 6 септември Народното събрание на Каталуния утвърди закон за привикване на 1 октомври на референдум за самостоятелност на региона, който Мадрид разгласи за нелегитимен.

Централните управляващи апелираха решението на сепаратистите в Конституционния съд, само че каталунските управляващи упорстват, че референдумът ще се състои. Испанският министър председател Мариано Рахой изясни, че страната е била принудена да работи. Каталунският вицепремиер Ориол Жункерас упрекна полицията в нахлуване над районните институции и затова – популацията.

Председателят на каталунския парламент Жорди Санчес пък прикани в Туитър към мирна опозиция. „ Дойде времето. Нека се противопоставим спокойно, дано излезем и защитим институциите си “, написа той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР