Политическото разделение в Словакия и напрежението между управляващи и опозиция

...
Политическото разделение в Словакия и напрежението между управляващи и опозиция
Коментари Харесай

Вера Христова, Словакия: Беше ни страх, че нещо като разстрела на Фицо може да се случи

Политическото разделяне в Словакия и напрежението сред ръководещи и съпротива са карали словаците да усещат, че нещо сходно може да се случи. Това съобщи особено за Дарик радио журналистът от Словакия Вера Христова във връзка покушението против словашкия министър председател Роберт Фицо.

Мъжът, натиснал спусъкът е бил възрастен, на 71-години. Пронизал го е 4 патрона, изясни Вера Христова, като посочи, че за момента не са ясни аргументите за нападението, само че някои от хипотезите са свързани с голямото разделяне в страната и обвиняванията към четвъртото ръководство на Робeрт Фицо.



На въпрос какви са аргументите, които могат да накарат стрелеца да натисне спусъка против Фицо, Вера Христова отговори:

“Това е просто разграничената страна. От октомври 2023 година имахме парламентарни избори (в Словакия - бел. ред.) и доста непочтено се раздадоха картите, както се споделя. И оттогава обстановката стана доста разграничена, тъй като доста непочтено свършиха изборите и тези три партии, които направиха държавното управление, някак, макар че са във властта с доста остри думи, чак мръсни думи, оправдавам се, че го споделям, приказват за опозицията и вършат неща, които доста ги учудват ”, сподели Христова.

По думите ѝ, въпреки това опозицията не се помирявала с това състояние и непрекъснато се провеждали митинги против държавното управление.

“Днес (в сряда - бел. ред.) тъкмо имаше в Братислава огромен митинг, с цел да махнат министърът на културата, която е спорен проблем в държавното управление. Просто страната е разграничена и хората, които наблюдават словашката политика и хората, които се интересуваме какво става в нашата страна, някак подсъзнателно ни беше боязън, че нещо такова може да се случи, тъй като тези страсти към този момент доста се изостриха ”, изясни журналистът от Словакия.

Тя посочи, че нормално след такива срещи като съвещанието на Народното събрание в Хандлова, министър председателят се среща с хора и ги поздравява.

“Но съгласно всички този възрастен човек никой не е заподозрял, че може да направи нещо такова. Доколкото разбрах той е от град Левице и е имал легално това оръжие ”, съобщи Христова.

Запитана дали разделянето в страната се дължи на политиката на ръководещите да не се доставя с оръжие Украйна, журналистът разгласи:

“Не мога да кажа, че е единствено това. Това е единствено една от сферите. Те споделят, че желаят да вършат някаква по-национална политика. Проблемът, съгласно мен е различен - предното държавно управление имаше огромен интерес да наблюдава предните държавни управления на Роберт Фицо. Роберт Фицо беше най-дълго министър председател в Словакия. Това беше неговият четвърти мандат. И даже трябваше третия път да свърши авансово, тъй като тогава убиха един публицист Ян Куциак и неговата бъдеща брачна половинка - двама младежи на 27 години бяха убити. Той беше публицист, който пишеше за хората към премиера Фицо. Следващото държавно управление стартира да изследва всички тези хора и те бяха в доста мощно съмнение и се споделяше, че Фицо е имал интерес да си избави хората, да избави своята политическа гарнитура и по тази причина правеше тези работи. Това се приказва в Словакия. Корупционни, доста страшни корупционни практики, даже мафиотски практики ”, споделя Христова.

По думите ѝ партията на Фицо “Посока - обществена народна власт ” е ликувала след успеха на изборите през есента на м.г. тъкмо поради това.

“Но все пак не се успокои обстановката, а продължаваха да афектират опозицията с груби думи, с злоба ”, съобщи журналистът. И добави, че даже президентът се е принудил да призове ръководещите и опозицията да спрат с нападките, тъй като те водят до това, което на Фицо се е случило.

Чуйте цялото изявление в прикачения звуков файл.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР