Испанската фирма с луксозния бутик на Борислава Йовчева в Барселона

...
Испанската фирма с луксозния бутик на Борислава Йовчева в Барселона
Коментари Харесай

Атанас Чобанов: Бутикът на “Мис Бикини” в Барселона е препродаван само на близки до ГЕРБ

Испанската компания с първокласния бутик на Борислава Йовчева в Барселона е купена през март от Росица Велкова – някогашен специалист на ГЕРБ, забъркана в абсурда “Хохегер”. Веднага по-късно тя продава скандалния актив на брачната половинка на Светослав Спасов, който е някогашен консултант на премиера Бойко Борисов, посланик във Виена и се слави като персонален астролог на Борисов. Спасов обаче твърди, че двамата със брачната половинка си са се разделили месеци преди договорката и даже не знае за нея. Това написа в уеб страницата BIRD.BG, представен от eurocom.bg.

Фирмата Ema BGS S.L. държеше първокласния бутик Ermanno Scervino в Барселона, чийто шеф беше някогашната “Мис Бикини” Борислава Йовчева. Магазинът беше експресно опразнен откакто на 20 февруари El Periodico огласи следствие на каталунската полиция за пране на пари, в което е забъркано и името на българския министър председател.

Разследващите са се интересували и от Ema BGS, поради съмнителния генезис на нейния капитал и оборотни средства. Според тях сумата вложена в Ema BGS S.L., доближава 2,3 милиона евро. Бившата манекенка Борислава Йовчева не попада като админ на компанията, само че е упражнявала “функции на ръководство и контрол” в магазина – настояват испанските проверяващи.

Веднага след обявата на El Periodico бутикът на “Шервиньо” беше опразнен от стоката и затвори, а три седмици по-късно Ema BGS е станала благосъстоятелност на българска компания демонстрират документи от испанския Търговски указател.
 Атанас Чобанов: Бутикът на “Мис Бикини ” в Барселона е препродаван единствено на близки до ГЕРБ
Трансферът на собствеността и назначението на нов шеф на Ema BGS са се случили в четвъртък 12 март 2020 година. Капиталът на компанията от 1 753 010 евро не е изменен, само че е добит от българската компания “ВиБиДжи Енерджи”, която най-малко до този ден е благосъстоятелност на Росица Велкова.

Още на идващия ден – петък 13 март, Росица Велкова продава “ВиБиДжи Енерджи” на Десислава Спасова. Тя е брачна половинка на Светослав Спасов, прочут като непосредствен консултант на Бойко Борисов и даже негов персонален астролог. В испанския указател обаче към момента стои името на Росица Велкова като представител на “ВиБиДжи”.
 Атанас Чобанов: Бутикът на “Мис Бикини ” в Барселона е препродаван единствено на близки до ГЕРБ
Росица Велкова продава на Десислава Спасова “ВиБиДжи Енерджи” на 13 март. 2020 година
Припряността на покупко-продажбите и изчезналата бизнес-логиката зад тази комерсиална интервенция са явни. “ВиБиДжи” се занимава с търговия с ток и газ, а Ema BGS S.L. с търговия с фешън продукти. От финансовия доклад за 2019 година се вижда, че активите на “ВиБиДжи” и нейните облаги от комерсиална активност са доста по-скромни от капитала и оборотите на Ema BGS S.L.

Не е ясно какъв брой е коствал прехвърлянето на собствеността. През годините Ema BGS S.L. е натрупала величествен пасив от над 1,2 милиона евро за 2015 и 2016 година По-нови доклади на компанията не са оповестени.
 Атанас Чобанов: Бутикът на “Мис Бикини ” в Барселона е препродаван единствено на близки до ГЕРБ

Ema BGS има над 1,2 милиона евро загуби от 2015 и 2016 година
И досега адресът на компанията Ema BGS SL продължава да е на същото място като затворения към този момент бутик – PASEO GRACIA, 104, Barcelona.

Кой кой е в договорката за бутика

Десислава Спасова е юрист и специалист по нуклеарно право към Международната организация за нуклеарна енергетика. Свързахме се с нея по телефона и тя показа, че от началото на 2020 година е във фактическа разлъка със Светослав Спасов. Адв. Спасова не пожела да разяснява обществено договорката за “ВиБиДжи Енерджи” и събитията към придобиването на Ema BGS, което е осъществено преди тя да встъпи в благосъстоятелност на българската компания.

Светослав Спасов е прочут в предишното деятел от Национална движение „Симеон Втори", изкарал два мандата като народен представител. Като млад политик той управлява Либералната младежка асамблея дружно с младия Делян Пеевски. От остарели изявленията на Спасов се схваща, че той има позитивно мнение за Пеевски и почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

„ Познавам Доган от 1995 година, той е предвидлив човек, който има вяра в младите хора” За господин Пеевски пък Спасов прецизира, че е „ видял в него капацитет, който ще се развива”

Най-запомнящото се изявление на Спасов от този интервал е, че под постройката на Народното събрание има гробища и езера с отрицателна сила, които пречели на законодателния развой.

В края на ръководството на Тройната коалиция Спасов за малко е в отцепническата Разузнавателна служба на ФРГ, а след това се обръща към изгряващата звезда на ГЕРБ и е назначен за консултант на Бойко Борисов при започване на първия му мандат. В политическия кабинет дава отговор за Военно-промишления комплекс като секретар на Междуведомствения съвет по въпросите на ВПК и мобилизационната подготвеност на страната.

Светослав Спасов е приключил история в ШУ “Епископ Константин Преславски” и интернационалните стопански връзки в УНСС. Има и докторска степен по военно-политически науки от Военна академия “Г. С. Раковски”. Медиите обаче избират да се занимават с неговите знания по езотерика – хиромантия, астрология и фън шуй. Спасов е спряган даже за персонален астролог на премиера Борисов.

Попитан от вестник 19’ за уменията на съветника си, министър председателят споделя:

“Спасов не ми гледа на ръка. И без гадания си знам, че тази година, 2010, е допустимо най-сложната.” Бойко Борисов, министър председател, представен от в. 19 мин.

През май 2010 година Спасов попада на мушката на прокуратурата за неизгодни заменки на земи. Това събитие евентуално го откъсва от близкото премиерско обграждане и го праща дипломат на България в непрекъснатото посланичество към Организация на обединените нации, ОССЕ във Виена, където той остава доникъде на 2019 година

Биволъ се свърза със Светослав Спасов по телефона. Той удостовери, че е разграничен със брачната половинка си от края на 2019 година и сподели, че не знае нищо за нейната договорка с компанията “ВиБиДжи Енерджи”. На въпрос дали още е непосредствен с премиера Спасов отговори, че не се е виждал с него от години. В момента той се занимава с преподавателска активност в УНСС.

Росица Велкова е известна най-много с ролята си в лобисткия скандал “Хохегер”, само че също и като специалист на ГЕРБ, създател на част от програмата на партията. В обява на сп. “Тема” от 26 февруари 2009 година тя е избрана като един от “идеолозите на герберизма “, напомня Offnews. А съгласно обява в Computerworld.bg. от 6 юли 2009 година Велкова е координатор на ИТ екипа на ГЕРБ, който е подготвил тактиката на партията за осведомителни и информационни технологии преди парламентарните избори през 2009.

През 2012 година когато отново избухва абсурда “Хохегер”, Велкова шества по медиите и изяснява, че в действителност няма нищо общо с ГЕРБ. Опровергават я видеоматериали от сбирки, на които тя седи до Цветан Цветанов. В по-ново време Велкова остава надалеч от вниманието на медиите и се занимава с консултантска активност, съдейки по предмета на компаниите ѝ “СиИСи Говернмент Рилейшънс”, “Фасилити Планинг” и така нататък В профила си в обществената мрежа за експерти LinkedIn тя се показва като ученик на УНСС и Университета във Виена и притежател на VMC – Виена Мениджмънт Консултинг. С тази компания тя взе участие във към този момент ликвидираната “Хохегер БГ” като съучастник с “Хохегер Сее Бетайлигунс Холдинг”.

Велкова влиза в капитала на “ВиБиДжи Енерджи” през 2014 година и става съучастник на Емил Мерджанов. Последният има впечатляващ опит с публични поръчки посредством компанията си “Про Арм”. През годините компанията е доставила арматура на разнообразни държавни предприятия в поръчки за над 31 милиона лв..

“ВиБиДжи Енерджи” се снабдява с лиценз за търговия с ток от КЕВР на 17.05.2016 година Според новия ѝ притежател Десислава Христова, компанията имала опит и в търговията с газ. В най-силния си интервал през 2017 година компанията е плащала осигуровки на двама души, сподели информация в Национален осигурителен институт. Тогава тя прави 234 хиляди лв. чисти доходи от продажби. През 2018 приходите спадат на 145 хиляди лв., а през 2019 се усилват на 224 хиляди лв..

Пак през мощната си 2017 година “ВиБиДжи Енерджи” придобива два парцела: апартамент от 87 кв. м. на ул. Дунав 7 в София за 207 317 лева и апартамент в Несебър от 72 кв. м. за 88 012 лева Те са ипотекирани през 2019 година против заем от Банка Пиреос на сума 110 000 лева През юни 2020 когато притежател към този момент е Десислава Христова, ипотеката е заличена.

Велкова не беше открита за коментар на няколко адреса на нейни компании, които нашият кореспондент посети.

Борислава Йовчева от Сандански е някогашна “Мис Бикини” и още от 2012 година е спрягана за доближена на премиера Борисов. Нейният брат е футболистът Станко Йовчев, който същата година прави внезапен скок в кариерата си и става централен нападател на ЦСКA без да има качества за подобен. За връзката сред Борисов и Йовчева свидетелстват спортни публицисти и деятели. Най-откровен е коментарът на някогашния състезателен шеф на ЦСКА Драгомир Симонович – Дуци:

”То беше ясно на всички, сега не знам за какво никой не приказва. Станко пристигна половин година преди аз да дойда и беше ясно. Прeдупрeдихa мe, чe e нaй-вaжният чoвeк в oтбoрa, чe e мнoгo вaжнo дa нe ce кoнтузи и дa нe cтaнe нeщo. По това време тогавашният и настоящ министър-председател си имаше връзка със сестрата на Станко – Борислава Йовчева”. Бившият някогашният състезателен шеф нa ЦCКA – Дрaгoлюб Симонович – Дуци, в прeдaвaнeтo ”EврoДикoФ” пo ТВ Eврoкoм.

В този дух е и коментарът на спортния публицист Владимир Зарков в обществената мрежа Фейсбук:

ТОЙ твърди, че не познава манекенката Борислава Йовчева. ***** Странно от кое място тогава познава брат ѝ Станко. И за какво той подреди цялостен тим да не рита…зет му. Видях го с очите си на 18.11.2013 година. Сутринта имаше протест на ГЕРБ в Пловдив, огромен, та огромен. А следобед Локомотив посрещна Витоша Бистрица в реванш за купата. Пловдивчани бяха били в първата среща с 5:0, а просветените знаеха, че реваншът е твърда “двойка”. * Затова се учудих, че ТОЙ става първият с подобен пост в света в света, който играе в организиран мач. При това за тото. Влезе през второто полувреме. Тогава в игра се появи и Станко. И до момента в който се хилеше, сподели на Аймен Белаид да не рита доста новия нападател, че ще му става шурей. На “Лаута” имаше 300 души аудитория и всичко се чуваше. След мача Коко Динев закара персонално Станко Йовчев за Сандански, откъдето са и двамата. Натам потегли и кортежа на ТОЙ! А ТОЙ не е от Сандански. ***** Сестрата на Станко Машината обаче е от там. Владимир Зарков – състезателен публицист.

Всъщност, Борисов не е отричал, че се познава с Йовчева. На въпроса дали я познава заложен от публицисти в Брюксел на 21 февруари той отговори следното:

„ Аз не се занимавам с персоналния живот. На тази тематика не приказвам, тъй като не е хубаво един мъж да стартира да разяснява кой, кого познава, тъй като стават бели. Още повече, че доста хора си имат фамилии по-късно, имат си напълно различен живот “

Доста по-късно стана известно от следствие на БРРД, че към този миг Йовчева към този момент си е имала семейство, защото на 16 февруари 2020 се е омъжила за Йордан Христов. Самият Христов демонстрира необичайно отношение към този значим житейски акт и споделя, че бракът му с Йовчева бил неточност.

Още първоначално 2013 година Борислава Йовчева се ориентира към каталунската столица и на 22 януари придобива компанията Numin Invest с 3000 евро капитал. Два месеца по-късно я спохожда необикновен шанс. Заможният български предприемач Александър Чаушев апортира 2,9 милиона евро в нейната компания под формата на първокласна къща в Барселона, в която Йовчева заживява с детето си и родителите си.
Две години по-късно младата дама се захваща с фешън бизнес. Фирмата Ema BGS S.L. е записана през август 2014 година от Георги Йовчев, татко на Борислава Йовчева с капитал от 3010 евро. На 10 февруари 2015 година той внася още 500 000 евро капитал и приема нов съучастник – офшорката Palms Enterprises, която също внася 500 000 евро. На 16 юни 2015 капиталът е повишен с още 750 000 евро поделени сред Йовчев и Palms. Бащата на Йовчева остава мажоритарен акционер с 3010 евро повече от Palms. Ema BGS наема помещение на най-скъпото място в Барселона и отваря бутик на италианския дизайнер Ermanno Scervino.

Марката “Шервиньо”, както и къщата в Барселона станаха известни около записите на арбитър Владимира Янева, оповестени от проверяващия уебсайт Биволъ през 2016 година В тях някогашната съдийка разяснява дамите до премиера Борисов.

В.Я.: Така е, ся, има една, на която и купи къща в Барцелона за милион и половина евро! Има една друга, тя върви в „ Шервиньо “, забраих ѝ името по какъв начин се споделяше, която беше на един негов доста непосредствен другар от „ Котараците “ жена. Как се споделяше не мога да се сетя сега. Както и да е. Тя му беше протокол.

Всъщност, за дама близка до сърцето на Борисов оказва се още през 2012 година, когато той в изявление за Миролюба Бенатова декларира, че имало една девойка, която му била близка и когато приключел с политиката щял да се ожени за нея. Осем години по-късно министър председателят не е подхванал никакви дейности от матримониален темперамент.

Въпроси за (много) пари

В оплетената сага към къщата в Барселона има няколко финансови въпроса, които досега остават неизяснени.

Пълна мистерия е от кое място Георги Йовчев, който е работил като водопроводчик, се е сдобил с 875 000 евро за нарастването на капитала на компанията Ema BGS. Проверка за имотното му положение трябваше да извършат българската прокуратура и Национална агенция за приходите, само че няма информация до каква степен е стигнала тя.

Регистрираната в Кипър Palms Enterprises е обвързвана с предприемача Йордан Христов и близкия до Бойко Борисов Иван Саздов, създател на ГЕРБ. Тогавашната брачна половинка на Христов – Силвия Николова, става съуправител на Ema BGS S.L. дружно с Йовчев откакто Palms апортира 875 000 евро в Ema BGS S.L.

Самият Христов твърди, че парите вложени от Palms Enterprises в Испания не са негови, само че демонстрира добра информираност за загубите на компанията Ema BGS SL. Така и до момента остава загадка кой в действителност налива в офшорката парите, които тя влага в Барселона.

Не е ясно и от какво са се издържали Борислава Йовчева и нейното семейство, които седем години са водели разточителен живот в каталунската столица. Те населяват къща за 3 милиона евро с 9 (девет) бани, чиито налози и поддръжка не са ниски. Йовчева се е придвижвала с бяло “Порше”, както откриват каталунските проверяващи. Бизнесът с стилния бутик явно не може да покрива потребностите на фамилията, защото не генерира доходи, а големи загуби.

Не е ясно и какъв брой коства прехвърлянето на Ema BGS SL към българската компания, както и с какви средства е станала придобивката.

Но пък е напълно явно кои субекти имат изгода от нея. Това са предходните притежатели – Георги Йовчев, бащата на Борислава Йовчева и офшорката Palms Enterprises, която е представлявана в България от неговия нов шурей, с който са съвсем набори – Йордан Христов.

До последно Йовчев и Palms държат дяловете в капитала на EmaBGS възлизащ на 1,7 млн. евро преди да ги продадат на “ВиБиДжи”. Така фамилията на “Мис Бикини” се отървава от скандалния актив, привлякъл вниманието на пресата в Испания и България, а неотдавна и на Европейския парламент, където бяха огласени въпроси към премиера Борисов за следствието в Барселона.

Дали фактът, че компанията се трансферира по верига от лица свързани с Борисов и партията му е инцидентен? Математически не е, само че астрологически видяно може да се дължи на удачно нареждане на небесните тела.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР