Иран обяви днес, че спира да изпълнява още свои задължения

...
Иран обяви днес, че спира да изпълнява още свои задължения
Коментари Харесай

Иран: Ще продължим да се отказваме от още задължения по ядреното споразумение

Иран разгласи през днешния ден, че стопира да извършва още свои отговорности по интернационалното съглашение за нуклеарната му стратегия, съобщи Ройтерс.

Иран до няколко часа ще стартира да обогатява уран до ниво над 3,67-те %, позволени му съгласно нуклеарната договорка от 2015 година, разгласи на конференция заместник-министърът на външните работи Абас Арагчи, който е един от високопоставените ирански договарящи по нуклеарния въпрос, предава Българска телеграфна агенция.

Арагчи даде да се разбере, че Иран ще ще продължи да се отхвърля от още свои отговорности по съглашението на всеки 60 дни.

Дадохме задоволително време на дипломацията, само че европейците не извършиха своите задължения, акцентира иранският договарящ. В същото време той даде да се разбере, че Иран желае да избави нуклеарната договорка, само че прикани другите страни по нея да извършват отговорностите си.

Вратите пред дипломацията към момента са отворени, само че са нужни нови начинания за намиране на излаз от сегашната обстановка, сподели Арагчи. Той посочи, че Иран е подготвен на диалози с европейците, само че Съединени американски щати също могат да се включат в тях.

На същата конференция представителят на Иранската организация за атомна сила Бехруз Камалванди сподели, че страната му " ще обогатява уран въз основа на своите потребности... Точно в този момент нямаме потребност да обогатяваме уран, нужен за реактора в Техеран. Ще обогатяваме уран до нивото, належащо за реактора в Бушер ", посочи Камалванди.

Преди сключването на нуклеарната договорка Иран обогатяваше уран до ниво от 20 %, належащо за реактора в столицата Техеран, и до 5 % за потребностите на атомната си централа в южния град Бушер, напомня Ройтерс.

ДПА отбелязва, че уранът би трябвало да бъде обогатен до 90 %, с цел да бъде направена атомна бомба. Смята се обаче, че обогатяването от 20 % до 90 % е относително бърз развой.

На днешната конференция иранските представители увериха, че страната им е подготвена да стартира да обогатява уран до каквото и да било ниво и в каквото и да било количество, съобщи още Ройтерс.

Преди година американският президент Доналд Тръмп едностранно изтегли Съединени американски щати от нуклеарната договорка и наложи наказания на Иран. В отговор, Иран разгласи на 1 юли, че запасите му от нискообогатен уран са надхвърлили нивото от 300 кг, позволено от съглашението, напомня Асошиейтед прес.

Вчера френският президент Еманюел Макрон организира телефонен диалог с иранския си сътрудник Хасан Рохани в опит да убеди страната му да не се отхвърля от още свои отговорности по нуклеарната договорка. Рохани обаче сподели, че трите европейски страни по съглашението - Франция, Германия и Англия - са виновни за решението на Иран да спре да извършва свои задължения.

Управителният съвет на Международната организация за атомна сила ще се събере на изключително съвещание в сряда по искане на Съединените щати, с цел да разиска иранските нарушавания, заяви ДПА. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР