Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония

...
Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония
Коментари Харесай

Мицотакис: Гърция оттегля подкрепата за РСМ в ЕС, ако не спазва Преспанския договор

Гърция ще отдръпна поддръжката си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз, в случай че Скопие не съблюдава Преспанския контракт, съобщи гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис.

Правителството в Скопие да съблюдава прецизно Преспанското съглашение и да употребява единствено името Република Северна Македония, съобщи през днешния ден изрично гръцкият министър председател в изявление пред държавната телевизия ЕРТ. Той обърна особено внимание на клаузата, че това име е наложително да се употребява както вътре в страната, по този начин и в чужбина.

При нарушение и неуважение на Преспанския контракт страната ще сътвори проблем освен сред Скопие и Атина, само че и с управлението на Европейския съюз, акцентира Мицотакис.

В друго изказване пред медиите през вчерашния ден гръцкият министър председател изрази позиция, че Северна Македония няма да стане член на Евросъюза при неспазване на интернационалните контракти.

Правителството на консерваторите отхвърля да внесе за одобрение в Народното събрание значими двустранни контракти, до момента в който не получи разбиране, че договорът от Преспа се съблюдава. Така Мицотакис отговори на опозиционната СИРИЗА, която упорства незабавно да се ратифицират всички съглашения със Скопие.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР