По-хладно ще се задържи само над котловините от Западна и

...
По-хладно ще се задържи само над котловините от Западна и
Коментари Харесай

Meteo Balkans: Жеги и гръмотевици очакват Балканите през следващите 72 часа

По-хладно ще се задържи единствено над котловините от Западна и Централна България

През идващите 72 часа, Балканите ще бъдат обхванати от първата по-сериозна гореща въздушна маса, която идва от Северна Африка. Температурите ще се покачат и на доста места ще надминат 35 градуса по Целзий. Високите температури и нестабилната атмосфера, ще основат условия за силни гръмотевични стихии, само че на изолирани места. Към интервала на 2, 3, и 4 юни атмосферата ще е нестабилна. Макар и на малко места, най-вече над СЗ и Западна и Централна България очакваме да се образуват мощни стихии, ще има условия и за едра градушка, пише Meteo Balkans.

През нощта против неделя времето ще се задържи с раздрана висока облачност. Гръмотевични бури се чакат тук-там над Западна и Северна Централна България, само че след среднощ явленията ще затихват. Ще духа слаб до сдържан югозападен вятър. Минималните температури ще се покачат и ще са сред 15°С и 20°С. По-хладно ще се задържи единствено над котловините от Западна и Централна България - 12-14 °С.

Още към обяд, изначало над планините, а по-късно денем и над равнините ще се развива мощна купесто-дъждвона облачност.

Валежите ще са интензивни, съпроводени от гръмотевици, ще има условия и за градушки. По-късно денем бурите ще се сливат в мезо-конвективни системи и ще обсег огромна част от Централна България. Гръмотевични бури се чакат и през нощта против понеделник.

Максималните температури ще се покачат и ще са сред 28-34°С. Малко по-ниски ще са над Западна България - до 27°С.Ще духа слаб до сдържан югозападен вятър. По време на стихия и мощен, като поривите ще надминат 70-80км/час ( тези феномени се назовават шквалове)

Времето в София

През нощта против неделя облачността ще се усили. Очакваме гръмотевична активност, която след среднощ ще стихне. Минималните температури ще са сред 14-15°С, а оптималните – към 26-27°С. През деня времето ще е слънчево, а след обяд и с развиване на мощна купесто-дъждовна облачност. След обяд ще превали дъжд. Очакваме покачване на температурите. Ще духа слаб до сдържан югозападен вятър.

Времето по планините

До обяд ще доминира слънчево време. След обяд над Западна, Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. Очакват се превалявания от дъжд и гръмотевици, ще има условия и за градушки. Ще духа слаб до сдържан югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 22°С, на 2000 метра – към 17°С.

Времето по Черноморието

Почти през целия ден ще е слънчево. След обяд ще се развива и купесто-дъждовна облачност. Очакват се превалявания от дъжд, като по-значителни ще са явленията по Северното Черноморие. Ще духа сдържан западен вятър. Максималните температури ще са от 25°-28° по северното крайбрежие до 33-34° по южното.

Температурата на морската вода ще се увеличи и ще е сред 18°-23°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

Времето на Балканите

Очакваме силни гръмотевични бури над централните елементи от полуострова! Температурите ще се покачат и на доста места ще надминат 35°С. Най-високи ще са над Гърция и Северна Македония, България и Южна Румъния.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР