Иран и Русия са свързали междубанковите си системи за комуникация

...
Иран и Русия са свързали междубанковите си системи за комуникация
Коментари Харесай

Иран и Русия свързват банковите си системи

Иран и Русия са свързали междубанковите си системи за връзка и трансфер, с цел да засилят търговията и финансовите преводи между тях, е декларирал почитан ирански чиновник, представен от полуофициалната информационна организация Фарс, оповестява Българска телеграфна агенция.

След повторното налагане на американски наказания против Иран през 2018 година, откакто Вашингтон се отхвърли от нуклеарната договорка с Техеран от 2015 година, Ислямската република бе изключена от основаната в Белгия интернационалната финансова система SWIFT, имаща основно значение за интернационалните банкови разплащания.

Подобни ограничавания бяха наложени на някои съветски банки след подхванатата през предходната година инвазия в Украйна от страна на Москва.

„ За иранските банки към този момент не е належащо да употребяват SWIFT (…) при връзките им с съветските банки, за разкриване на акредитивни сметки, преводи или гаранции “, е споделил заместник-управителят на Иранската централна банка Мохсен Карими.

Докато Централната банка на Русия отхвърли да разяснява съглашението, подписано през вчерашния ден с иранските управляващи, Карими споделя, че " към 700 съветски банки и 106 други банки от 13 разнообразни страни ще бъдат свързани към тази система ", без да прецизира имената на кредитните институции.

Иранският гуверньор Мохамад Реза Фарзин приветства съглашението с Русия, като написа в туит, че „ финансовата връзка сред Иран и света се възвръща “.

Според него „ мрежите на банките на двете страни са свързани между тях от през днешния ден и това дава опция на банките членки в националната банкова система на страната да обменят общоприети банкови известия и с съветските банки “.

От началото на войната в Украйна Техеран и Москва основат тесни двустранни връзки между тях, до момента в който и двете страни се пробват да изградят нови стопански и дипломатически партньорства.

Със задълбочаващата се стопански проблеми, подбудени значително от глобите на Съединени американски щати, доста иранци изпитват резултатите от галопиращата инфлация и растящата безработица.

Инфлацията в Иран скочи до над 50 %, достигайки рекордни стойности, непознати за страната от десетилетия.

Младежката безработица остава висока, а над половината от иранците са изтласкани под прага на бедността, съгласно данни на Иранския статистически център, добавя Ройтерс.

На фона на месеци на антиправителствени митинги, провокирани от гибелта на 22-годишната Махса Амини, задържана от нравствената полиция на 13 септември предходната година поради неуместно облекло, иранските управляващи са изправени пред тежка рецесия, опасения от икономическа изолираност и липса на икономическо усъвършенстване, които могат да доведат до повече вълнения.

Иранския нравствен водач, аятолах Али Хаменей, през днешния ден сподели, че страната е изправена пред „ осезателен проблем с благосъстоянието и прехраната “, който не може да бъде оздравял без стопански напредък.

„ В днешния свят статутът на една страна е значително обвързван с нейната икономическа мощност (...) Нуждаем се от стопански напредък, с цел да запазим нашата районна и световна позиция “, съобщи Хаменей в телевизионна тирада.

 

 
 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР