Все повече хора застраховат дома си, като отделят по-голяма сума

...
Все повече хора застраховат дома си, като отделят по-голяма сума
Коментари Харесай

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

Все повече хора застраховат дома си, като отделят по-голяма сума по отношение на предходната година за това. 66% от интервюираните дават отговор позитивно на въпроса дали имат застраховка на жилището си все още, като са множеството от тях (88%) са я сключили по своя самодейност.
Едва 12% са закупили имотна лавица поради условие на банката, обвързвана с отпущането на ипотечен заем. Това демонстрират данни от изследване на MoitePari.bg, взаимно с Асоциация на българските застрахователи (АБЗ).
Съпоставката на данните от двете изследвания откроява положителна наклонност - делът на хората с имуществена застраховка нараства от 59%  през 2023 година до 66% през 2024 година Явно от ден на ден притежатели на парцели осъзнават нуждата от застрахователна отбрана във връзка с персоналното си имущество.
Този извод се препотвърждава и посредством резултатите по отношение на претекстовете за подписване на имуществена застраховка. Осигуряването на мира и финансова непоклатимост на фамилията е водеща персонална причина за закупуване на имотна лавица за 65% от интервюираните. Зачестяващите естествени бедствия стимулират 8% от потребителите да потърсят застрахователна отбрана, а 6% показват като причина наличните цени на този тип застраховки.
Близо половината от интервюираните (47%) са дали отговор, че заделят сред 80-150 лева на година за имуществена застраховка. За съпоставяне – преди година толкоз средства са били подготвени да отделят 33% от интервюираните. При изследването от 2023 година доминиращ (36%) е бил делът на хората с полици за 40-80 лева, а през 2024 година този дял спада до 21%. Сред вероятните пояснения за това положително развиване е, че хората се преориентират към предложения, предлагащи по-пълноценно застрахователно покритие. Между 150-300 лева годишно (13-25 лева месечно) заделят 22% от интервюираните, сходен е бил делът и през 2023 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР