Инвеститорите се сблъскват със сериозен проблем в очакване на необичайно

...
Инвеститорите се сблъскват със сериозен проблем в очакване на необичайно
Коментари Харесай

Инвеститорите залагат на нови предизборни застраховки

Инвеститорите се сблъскват със сериозен проблем в очакване на извънредно буреносните президентски избори в Съединени американски щати: по какъв начин да защитят портфейлите си от всеобщи продажби на фондовите тържища. Традиционните избавителни активи като средство за хеджиране на вложенията в акции не правят работа: държавните облигации са съвсем статични, а златните котировки падаха през септември по време на турбуленциите на фондовите борси. Което принуждава играчите да се оглеждат за нови избавителни убежища за средствата си от евентуална стихия.

Сред известните тактики са къси продажби на валутите, чиито цени се движат в синхрон с борсовите котировки; финансови производни, които подсигуряват застраховка против борсови сривове; облигации на разрастващите се пазари с висока рентабилност, макар по-високия риск.

Валутни застраховки

Госпожа Пилар Гомес-Браво - шеф на звеното за европейски принадлежности с закрепен приход в MFS Investment Management - е купила варианти, които ще донесат облага при поевтиняване на австралийския $ и на норвежката крона - валути, които по предписание се движат в тандем с рисковите активи, каквито са акциите. Залозите са, че тези парични единици ще паднат по отношение на японската йена, която нормално нараства когато борсовите показатели попаднат под напън и по този метод усилва резултата от позициите. И двата типа варианти са помогнали на госпожа Гомес-Браво да отбрани портфейла си по време на септемврийските разпродажби.

В предишното държавните облигации всекидневно поскъпваха при спад на фондовите тържища, с което покриваха загубите на едната част от инвестициониня портфийл с облагите от другата. Огромните интервенции на Федералния запас и на други централни банки на облигационните пазари обаче заличиха този резултат.

Друга известна тактика включва присъединяване на валути на разрастващите се пазари. Според Боб Майкъл - основен инвестиционин шеф на "Джей Пи Моргън асет мениджмънт " - новата мода е да се залага на обезценяване на мексиканското песо, турската лира и индонезийската рупия като осигурителен вид против всеобщи продажби на акции, на кредитни принадлежности с висока рентабилност и на други рискови активи. По оценка на Майкъл "тази корелация е относително нова и наподобява доста мощна ".

Инструменти с закрепен приход като прийом за хеджиране

За Прамол Дхаван - началник на портфейлния мениджмън за разрастващите се пазари в ПИМКО - други възможности има и в полето на закрепения приход.

Тук се включват китайските облигации, които, макар че не са по никакъв метод сурогат на щатските ДЦК, съдържат сходни застрахователни свойства, въпреки и с по-висок рисков профил, счита Дхаван. За разлика от петгодишния американски държавен дълг, който към този момент нарастна сензитивно от март насам в хода на нашествието на COVID-19, китайските облигации - сега вторият по величина дългов пазар в света, със забележителен растеж на задграничното присъединяване в него - също се покачиха, само че много по-слабо. И, съгласно анализаторите на ПИМКО, имат сериозен капацитет за напредък.

Извън китайските, господин Дхаван открои и държавните облигации, издадени от Полша, Чешката република, Израел, Сингапур, Южна Корея, Перу и Чили като други подобаващи претенденти за обезвреждане на борсовите опасности. Вместо да залага на обособени страни обаче експертът предлага "наборен метод ", който обвързва висококачествените бумаги на 10 разрастващи се страни с претекст, че по този начин по-тясно се следи държанието на американските ДЦК във времена на стрес.

Американският дълг съхранява преимуществата си

Въпреки че доста фондови мениджъри търсят нови тактики за обезпечаване против рискови активи, болшинството не желаят да изоставен напълно пазарите за държавни облигации, изключително на американските. При рентабилност от жестоко 1.5% при 30-годишния американски дълг, въпреки всичко някакви доходи са налица, изключително поради нежеланието на Федералния запас да интервенира масирано в толкоз дълготрайни принадлежности. Нещо повече, вложителите не могат да подценен обстоятелството, че пазарът на щатски ДЦК, оценен на 20 трлн. щ. $, предлага безспорна ликвидност и улеснява влизането и излизането от позиции, а и към момента носи позитивна рентабилност и сравнителна сигурност. Докато китайските облигации, макар че обезпечават потребна диверсификация, имат относително къса история на избавително леговище и множеството вложители не са уверени, че те ще са по-сигурен ъгъл от финансовите пазари в спешни времена.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР