Инвеститорите са вперили поглед в заседанието на ЕЦБ в четвъртък.

...
Инвеститорите са вперили поглед в заседанието на ЕЦБ в четвъртък.
Коментари Харесай

Ще вдигне ли ЕЦБ отновно лихвите?

Инвеститорите са вперили взор в съвещанието на ЕЦБ в четвъртък. Централната банка би трябвало да реши дали за следващ път да усили главните лихви в опит да се укроти инфлацията.

ЕЦБ подвигна лихвите по кредитирането на девет поредни съвещания, повишавайки референтния депозитен индикатор от историческия най-малко от 0,5% до рекордно високия 3,75% в опит да овладее най-силния инфлационен скок от десетилетия.

Инфлацията в еврозоната понижа на половина от предходната година до 5,3% през август. Показателят обаче към момента остава много над целевото ниво на ЕЦБ от 2%.

Показателят е тласкан нагоре от повишаването на петрола и отслабването на еврото, които усилват цените на вноса, което значи, че въпреки всичко може да се чака повдигане на лихви.

Според някои анализатори ръководителят на ЕЦБ Кристин Лагард и екипът й са подготвени да създадат пауза, откакто предходните покачвания на ставките наподобява оказват резултат върху стопанската система на блока.

Анализатори на немската Commerzbank, представени от Българска телеграфна агенция, допускат, че въпреки някои икономисти въпреки всичко да предвиждат ново увеличение на референтните лихви, сложната икономическа среда няма да разреши такава стъпка.

В отчет те показват, че " поради слабата стопанска система и низходящата инфлационна наклонност, множеството членове на съвета на ЕЦБ евентуално ще гласоподават водещите лихви да останат без смяна ".

Европейската комисия преди дни ревизира упованията са в страните от Европейски Съюз. В междинната прогноза, е записано, че те ще продължат да порастват, само че по-бавно от предстоящото.

Прогнозата за икономическия напредък и на страните от Европейски Съюз, и на тези в еврозоната, се намалява до 0,8% през 2023 година и 1,4% през идната година.

Данните от последните изследвания сочат, че макар мощния туристически сезон, икономическата интензивност в Европейски Съюз се забавя през лятото.

Отчита се продължаващ спад в индустрията и отслабващ растеж в бранша на услугите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР