Инвеститорите коригират очакванията си за намаляване на лихвените проценти в

...
Инвеститорите коригират очакванията си за намаляване на лихвените проценти в
Коментари Харесай

Инвеститорите намаляват очакванията си за понижаване на лихвите в САЩ

Инвеститорите поправят упованията си за понижаване на лихвените проценти в Съединени американски щати през тази година. В момента те залагат на пет или шест намалявания от по четвърт % от страна на Федералния запас спрямо упования за шест или седем в края на 2023 година Освен това шансът първото намаление да се случи през март към този момент е 75%, до момента в който в края на предходната година това не беше под въпрос, оповестява Financial Times.

Промяната се дължи най-вече на по-доброто от предстоящото положение на трудовия пазар в Съединени американски щати. Данните на Бюрото по трудова статистика демонстрират, че през декември са добавени 216 хиляди работни места, което е сигурен симптом, че бизнесът се оправя с по-високите лихвени проценти.

" Декемврийският отчет за заетостта беше по-силен от общите консенсусни упования ", сподели пред FT Стивън Стенли, основен икономист за Съединени американски щати в испанската банка Santander. Той добави, че макар че данните не са толкоз положителни, колкото наподобяват в началото, те " изрично оспорват " неотдавнашните " упования за ранни и нападателни понижения на лихвените проценти от Фед тази година ".
Реклама
" Последният отчет за работните места е единствената част от данните, които ни липсваха, с цел да забележим, че пазарите демонстрират някаква сдържаност ", сподели пред изданието Флориан Иелпо, началник на макросектора в швейцарската банка Lombard Odier. Според него след последното съвещание на Фед за паричната политика " ценообразуването за понижаване на лихвените проценти продължи доста напред единствено по себе си, надалеч оттатък това, което Фед съобщаваше ".

Краят на предходната година беше характеризиран със усилване на залозите, че централните банки в западните страни ще стартират бързо да понижават лихвените проценти тази година. Това докара и до най-голямото двумесечно закупуване на облигации от няколко години насам. Пазарните упования значително бяха предизвикани от Федералния запас, като финансовата институция съобщи, че чака намаление на лихвените проценти в размер на 75 базисни пункта през 2024 година

Допълнителен фактор, който кара вложителите да успокоят упованията си, е, че прогнозите за задаваща се криза за момента наподобява няма да се осъществен. Евентуалното понижаване на бизнес интензивността би предиздвикала Фед да намали лихвените проценти в опит да подтиква стопанската система, само че този сюжет наподобява все по-малко евентуален. Европа следва Съединени американски щати Инвеститорите в Европа последваха сътрудниците си оттатък Атлантика в понижаването на цените на облигациите. Тази позиция беше подкрепена от данни, показващи, че инфлацията в еврозоната се е повишила до 2.9% през декември и по този начин за първи път от шест месеца насам беше регистриран растеж на цените. В същия миг възходящите проверки на показанията на бизнес интензивността тази седмица допускат, че стопанската система е по-силна, в сравнение с се смяташе преди. По този метод подозренията по отношение на това по кое време Европейската централна банка (ЕЦБ) ще стартира намаление на лихвените проценти се усилиха.

" Като се имат поради последните данни за PMI и тези за инфлацията, мисля, че ЕЦБ ще понижи лихвите най-рано на съвещанието си през юни ", сподели пред FT Томаш Виладек, основен европейски икономист в T Rowe Price.
Реклама
Пазарите към този момент залагат, че ЕЦБ ще понижи лихвата с 1.46 процентни пункта тази година. Това е сериозен спад от данните от началото на годината, когато се предричаше намаляване със 1.64 процентни пункта, като вероятността за първото намаляване през март падна до към 50%.

Подобна е наклонността по отношение на Bank of England. Очакванията са лихвените проценти в Обединеното кралство да паднат до 4% до края на годината, което е по-малко от залога от 3.5% в края на предходната година. Сегашното равнище на лихвените проценти на Острова е 5.25%.
Свързани публикации Фед резервира лихвите на 22-годишен връх, само че загатна за идни понижения 14 декември 2023, 08:10 Инфлацията в еврозоната падна до най-ниското си равнище от две години насам 2 октомври 2023, 13:55
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР