Инвеститорите, които спечелиха лесни пари с високорисковите облигации, изобретени след

...
Инвеститорите, които спечелиха лесни пари с високорисковите облигации, изобретени след
Коментари Харесай

Високорисковите облигации се превръщат в проблем за инвеститорите

Инвеститорите, които завоюваха лесни пари с високорисковите облигации, изобретени след финансовата рецесия, са принудени да одобряват, че разпоредбите са се трансформирали: те може да не получат пари, предизвестява в собствен разбор Reuters.

Банките нормално продаваха тези безсрочни облигации - известни като АТ1, пет години преди да се задейства опцията за погашение - вложителите получават парите си назад, а банките заменят облигациите с нови.

Но доста финансови институции трансформират метода си, като тази наклонност акцентира уязвимостта на международните финанси, които се борят с растящите разноски по заемите и с последствията от войната в Украйна, подчертава новинарската организация и прибавя:

„ По-рано тази година съвсем цялостният срив на Credit Suisse провокира избавяне, подкрепено от швейцарското държавно управление, което унищожи облигации AT1 за милиарди долари, зашеметявайки вложителите и повишавайки разноските на други банки, които желаят да продадат своите “.

В резултат на това, към днешна дата някои по-малки финансови институции към този момент не погасяват облигациите, което е проблем за вложителите, като вместо това избират да ги запазят безсрочни след пет години и да заплащат лихви по тях.

Raiffeisen Bank International (RBI) да вземем за пример още веднъж счита да пропусне опцията за погасяване на своите облигации АТ1 на стойност 650 млн. евро в средата на юни. Австрийската банка, която е подложена на надзор от страна на Съединени американски щати поради огромния си бизнес в Русия, показва, че по-високите разноски за издаване на нови облигации са изиграли решаваща роля за решението ѝ.

Тя следва образеца на две немски банки - Deutsche Pfandbriefbank и Aareal Bank, които също се отхвърлят от основни дати за погасяване на облигации за по 300 млн. евро по-рано тази година, като вместо това вземат решение да ги запазят отворени.

Действията на банките демонстрират по какъв начин унищожаването на милиарди долари от облигации AT1 на Credit Suisse към момента се отразява на този пазар, който се прави оценка на към 275 милиарда $, изясняват анализатори пред Reuters, вложителите, хванати неподготвени, в този момент са по-предпазливи във връзка с този вид облигации от междинни по мярка банкови емитенти.

Доходността по тях е повишена до над 10% от към 8% преди спасяването на Credit Suisse, защото вложителите търсят по-висока награда за риска.

" Пазарът на АТ1 се разцепва ", споделя Алесандро Камерони, портфолио управител в компанията за ръководство на активи Lemanik.

Питър Харви, управител на фонд в Schroders, на собствен ред изяснява пред медията, че стресът е разделил пазара на огромни мощни банки и по-малки такива. " При по-малките и по-слаби банки мисля, че ще се следят повече отводи за погасяване, което явно ще подразни хората ", споделя той, визирайки вложителите.

Абсорбатор на разтърсвания

Облигациите АТ1 са предопределени да оказват помощ на банките да всмукват загуби и се регистрират в финансовите им буфери. Но апетитът на вложителите към тези облигации понижава.

Reuters цитира Invesco ETF, организация за разбори на пазара, съгласно която цените на облигациите AT1 са се намалили до тригодишно дъно по време на неотдавнашните банкови разтърсвания, а от капиталовия управител Federated Hermes показват, че вложителите чакат едвам 1/10 от тях да бъдат изплатени както нормално.

Някои огромни банки, измежду които италианската UniCredit и английската Lloyds, към този момент изплатиха своите облигации, само че в границите на идващите 12 месеца следва да стане ясно дали това ще създадат и водещи финансови институции като Societe Generale (SOGN.PA) (дълг в размер на 3 милиарда долара), UBS (2,5 милиарда долара) и Santander (2,3 милиарда долара), изброяват от инфомационната организация.

Анализаторите на Morgan Stanley пресмятат, че европейските банки би трябвало да емитират над 400 милиарда евро дълг AT1 през идващите три години.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР