Инцидентът повдига още въпроси относно качеството на производството на Boeing.

...
Инцидентът повдига още въпроси относно качеството на производството на Boeing.
Коментари Харесай

Boeing е изправен пред нови проблеми със самолетите си след последния инцидент

Инцидентът повдига още въпроси по отношение на качеството на производството на Boeing. Накърнява се доверието, че компанията може " умело и безвредно " да усили броя на комерсиалните самолети, които създава всеки месец. Очакванията са американският авиационен регулатор да вкара по-строг надзор за самолетите на Boeing.
Опасен пробив във фюзелажа на аероплан 737 Max по време на полет е единствено последният пропуск в производството на Boeing, който повдига въпроси за това дали американският производителят може да обезпечи първокласен артикул, защото се стреми да създава самолети с по-бързи темпове. Инцидентът, въпреки и да не докара до съществени пострадвания, беше задоволително сериозен, с цел да накара американските авиационни регулатори (FAA) да спрат от полети 171 самолета в очакване на инспекция.

Boeing съобщи, че поддържа решението и че сигурността остава негов " главен приоритет ". Ръководството на компанията беше в стеснен контакт със засегнатите самолетни компании през уикенда, като се стреми да увери клиентите и вложителите, че казусът е овладян.

Реклама
Макар че производителят на самолети е в по-добра форма, в сравнение с преди четири години, когато Дейв Калхун пое управлението като основен изпълнителен шеф, напоследък имаше индустриални проблеми, оповестява Financial Times. Миналия месец Boeing помоли самолетните компании да ревизират за разхлабени болтове в системата, контролираща кормилото на модела Max, а по-рано през 2023 година в някои самолети бяха открити погрешно пробити дупки и несъответствуващи фитинги. През 2022 година производителят имаше проблеми с веригата за доставки, а от 2020 година поредност от проблеми при модела 787 докара до 20-месечно закъснение на доставките. Компанията даже имаше компликации с водещата си стратегия за създаване на новия Air Force One на президента на Съединени американски щати. Колко е положително качеството Анализаторите настояват, че проблеми, които поотделно наподобяват незначителни, в цялост наподобяват по-обезпокоителни - изключително в сянката на тежкия градивен недостатък, който провокира две смъртоносни самолетни произшествия и докара до приземяване на 737 Max в международен мащаб през 2019 година

Макар че следствието на случая с Alaska Airlines едвам в този момент стартира, дългогодишни наблюдаващи на промишлеността настояват, че то е повдигнало още въпроси по отношение на качеството на производството на Boeing. " Подобна щета не трябва да се случва на нито един аероплан, само че това, че се случва на аероплан на три месеца, е недопустимо ", споделя пред английското издание Ник Кънингам, анализатор в Agency Partners. " Това ускорява усещането, че Boeing е не запомнил по какъв начин се строят самолети ", добави Кънингам.

Джон Кокс, пенсиониран водач и основен изпълнителен шеф на Safety Operating Systems, консултантска компания за авиационна сигурност в Съединени американски щати, съобщи, че Boeing към момента е в положение да създава положителни машини, само че добави: " Те могат да създават и създават висококачествени самолети, само че случаят насочва вниманието към техния развой на обезпечаване на качеството и до каква степен той е постоянен. "

Реклама
Инцидентът се случи в сериозен миг за американския производител на самолети, който се пробва да форсира производството на модела Max. Компанията получава възнаграждение при доставката, тъй че увеличението на производството е от решаващо значение за постигането на финансовите цели, в това число генерирането на 10 милиарда $ годишен свободен паричен поток до 2026 година В момента компанията създава 38 самолета месечно в една от фабриките си покрай Сиатъл и съобщи, че възнамерява да доближи 50 самолета месечно доникъде на десетилетието.

Последният случай " повдига въпроса... по какъв начин върви контролът на качеството, до момента в който се пробват да усилят производството ", споделя анализаторът от Bank of America Рон Епщайн.

Инцидентът насочва вниманието и към Spirit AeroSystems, основен снабдител на Boeing, който инсталира проблематичната врата като част от структурата на фюзелажа на 737 Max. Крайната отговорност за всички проблеми обаче е на производителя на самолета, споделят специалисти от сектора.

Инцидентът накърнява доверието, че Boeing може " умело и безвредно " да усили броя на комерсиалните самолети, които създава всеки месец, счита Кънингам, и " това нарастване и паричните потоци, които се чака да донесе, са в основата на цената на акциите ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР