Интервю на Андрю Уилсън, „The Spectator”/ превод: агенция БГНЕС На последната

...
Интервю на Андрю Уилсън, „The Spectator”/ превод: агенция БГНЕС
На последната
Коментари Харесай

Кисинджър: Възможни са три изхода от войната в Украйна

Интервю на Андрю Уилсън, „ The Spectator”/ превод: организация БГНЕС

На последната среща в Давос споделих, че разграничителната линия сред Русия и Украйна би трябвало да се върне към предходното статукво, тъй като продължаването на войната оттатък тази точка може да я трансформира във война не за свободата на Украйна, а във война против Русия. За това бях подложен на много рецензии, не на последно място от господин Зеленски. Целта на изказването в Давос беше да се уточни, че въпросът за задачите на войната би трябвало да бъде прегледан, преди инерцията на войната да го направи политически неуправляем.

Когато Зеленски направи коментара си, той не беше прочел това, което бях споделил. В последните си изказвания той всъщност одобри това, което изложих в Давос. Той даде изявление за " Файненшъл таймс " [на 7 юни], в което всъщност одобри главната рамка на хипотезата ми. Основната рамка е следната: има три вероятни изхода от тази война - и трите са към момента до известна степен отворени.

Ако Русия остане там, където е в този момент, тя ще е превзела 20% от Украйна и по-голямата част от Донбас, главната промишлена и селскостопанска зона, както и линия земя около Черно море. Ако остане там, това ще бъде победа, макар всички неуспехи, които претърпяха първоначално. А ролята на НАТО няма да е била толкоз решаваща, колкото се смяташе по-рано.

Другият излаз е да бъде изработен опит за изтласкване на Русия от териториите, които е придобила още преди тази война, в това число от Крим, и тогава ще възникне въпросът за война със самата Русия, в случай че войната продължи.

Третият излаз, който скицирах в Давос и който, по мое усещане, Зеленски към този момент е приел, е, че в случай че Свободният свят успее да попречи на Русия да реализира каквито и да било военни завоевания и в случай че бойната линия се върне в ситуацията, в което стартира войната, тогава актуалната експанзия ще бъде очевидно победена. Украйна ще бъде възобновена във типа, в който беше при започване на войната: бойната линия след 2014 година Тя ще бъде превъоръжена и тясно обвързвана с НАТО, в случай че не и част от него. Останалите въпроси ще могат да бъдат въпрос на договаряния. Това ще бъде обстановка, която ще бъде замразена за известно време. Но както видяхме при обединяването на Европа, за избран интервал от време те могат да бъдат реализирани.

При състояние, че става дума единствено за окупиране от страна на Русия на 2, 5 % от страната и Крим, който е още 4, 5 %, чието отношение към района е друго от това на чистия украинец, тъй като той е съветски от стотици години. Няма да давам оценки за това какъв би трябвало да бъде резултатът от договарянията. Но в случай че съдружниците съумеят да оказват помощ на украинците да прогонят руснаците от територията, която са завладели в тази война след 24 февруари, те ще би трябвало да решат какъв брой дълго би трябвало да продължи войната.

Ако войната приключи по този начин, както я скицирах в Давос, мисля, че това ще бъде доста достижение за съдружниците. НАТО ще се укрепи с присъединението на Финландия и Швеция, което ще сътвори опция за отбрана на балтийските страни. Украйна ще разполага с най-големите стандартни сухопътни сили в Европа, свързани с НАТО или с негов член. На Русия ще бъде показано, че страхът, който е щръкнал над Европа от края на Втората международна война - от навлизането на съветска войска, стандартна войска, която навлиза в Европа през откритите граници - може да бъде предотвратен посредством стандартни дейности на НАТО. За пръв път в най-новата си история Русия ще би трябвало да се изправи пред нуждата да одобри взаимно битие с Европа като цяло, а не Америка да бъде основният детайл в отбраната на Европа със своите нуклеарни сили.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР