Интернет компанията си партнира в инициативата с Националната галерияИнтерактивната дигитална

...
Интернет компанията си партнира в инициативата с Националната галерияИнтерактивната дигитална
Коментари Харесай

Творби на български модернисти влязоха в Google Arts & Culture

Интернет компанията си партнира в самодейността с Националната изложба

Интерактивната цифрова галерия споделя историята на българския модернизъм

Почти 100 произведения на Националната изложба към този момент са налични онлайн в платформата Гугъл Arts & Culture от хора по целия свят. Това стана допустимо, с помощта на партньорството сред Гугъл и най-богатия български живописен музей.

Във виртуалната галерия, показана по време на Дигиталната асамблея в София, единствено с няколко клика посетителите могат да прегледат произведения на значими български художници от XX век и да сравнят стила и изяществото им с европейските трендове от това време, както и да се насладят на огромна част от останалите съкровища на музея.

Кураторите на Националната изложба са подбрали виртуалната експозиция по този начин, че да показа българските съвременни художници. Интерактивната цифрова галерия споделя историята на българския модернизъм – импресионизъм, модернизъм и националната концепция или постсезанизъм, който е феномен, извънредно присъщ за българското изкуство.

Някои от най-значимите произведения в онлайн експозицията са:

• Река Ерма край Трън на Никола Петров от 1910 година

• Сватба на Владимир Димитров – Майстора от 1935 година

• Алея в тропически парк на Кирил Цонев от 1932 година

Изложбата демонстрира българското културно и художествено завещание посредством силата на дигитализацията и с цифрови принадлежности, които уголемяват достъпа до изкуството и културата. За първи път Националната изложба показва значима онлайн галерия на модерни български художници, с което задава трендовете за дигитализиране на наличието и на други институции, показа Слава Иванова, шеф на Националната изложба.

„ Гугъл Arts & Culture дава опция на културата да се развива, като оказва помощ на културните институции да цифровизират сбирките си, да ги създадат налични за всички и да доближат до нова аудитория “, описа Григорис Зарифопулос, управител за България, Гърция и Кипър в Гугъл. По неговите думи, всеки месец Гугъл записва повече от 500 милиона търсения, свързани с изкуството.

Заедно с новата сбирка от Националната изложба, през днешния ден Гугъл показа и секция в Гугъл Earth Voyager, наречена „ Открий България “, която разкрива хубостта на страната ни пред света – от античните извори до планините, където са се зародили митовете.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР