Интерконекторът България - Гърция в някакъв смисъл може да сложи

...
Интерконекторът България - Гърция в някакъв смисъл може да сложи
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: За диверсификация у нас се смяташе забраната на руския газ

" Интерконекторът България - Гърция в някакъв смисъл може да постави завършек на съветския монопол. Диверсификация у нас се наричаше възбраната на съветския газ, а тя значи да имаш разнообразни източници и разнообразни трасета. По-правилната тактика беше да се употребява съществуването на интерконектора, на сделките с Азербайджан, на полутечен газ от Америка, с цел да се реализира същински пазар. Истинският пазар би трябвало да се управлява от цените, а не от политиката ", разяснява енергийният специалист Явор Куюмджиев в студиото на " Денят ON AIR ".

Според него себестойността на съветския природен газ е към 65 евро за 1000 кубични метра, а на американския, на българската граница е към 500 евро.

" Руснаците не са простаци да продават на 70 евро, като могат да го продават на 1200. В Унгария природният газ е два пъти по-евтин от България ", съобщи Куюмджиев.

Той не вижда да се задава газова рецесия. Въпросът е на какви цени ще бъдат доставките за България.

" Ние сега взимаме съветски газ от гръцките и турските контракти. 1 милиарда ще имаме теоретично като се направи интерконекторът. От Америка можем до получим още количества. Газ ще има. Въпросът е, че ще продължава да бъде купуван от Русия, само че не от " Булгаргаз ", а от частни компании ", разясни Куюмджиев.

" Русия продаваше на облага при цена 110 $, тогава американският полутечен газ не можеше да бъде конкурентен. Себестойността не се е трансформирала, руснаците печелят колосални суми ", добави Явор Куюмджиев.

Той изрази позиция, че у нас през последните 15 година енергетиката се употребява като инструмент за обществено подкрепяне.

" Затова в обновения бюджет се плануват пари да се подкрепи " Булгаргаз ". Когато има обществено напрежение, се потиска съзнателно цената на електричеството и на газа, това води до декапитализация на държавните сдружения ", добави енергийният специалист.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР