Инструменти като ChatGPT и Dall-E може и да получават лъвския

...
Инструменти като ChatGPT и Dall-E може и да получават лъвския
Коментари Харесай

6 факта за най-интересната личност в технологиите - Мира Мурати от OpenAI

Инструменти като ChatGPT и Dall-E може и да получават лъвския дял от светлината на прожекторите сега, само че истината е, че същинската звезда в областта на AI чатбот разработките има напълно човешки образ – 35-годишната Мира Мурати, основен софтуерен шеф на OpenAI и деец от Tesla, където управлява създаването на Model X.    Докато светът е по едно и също време запленен и обезпокоен от капацитета на ChatGPT, който може да се окаже най-големия пробив в Силициевата котловина след iPhone, Мира Мурати и нейният екип са фокусирани върху подобряването на продуктите на OpenAI.    Усъвършенстването на технологията, както и световният диалог към нея, евентуално ще продължат още много време. Междувременно, ето няколко неща, които би трябвало да знаете за Мурати, селектирани от Fast Company.  От Tesla до OpenAI    По отношение на произхода на Мира Муарти, медийните изявления са разнопосочни.     Според някои тя е родена е в Сан Франциско, Калифорния, като родителите ѝ са емигранти от Индия; получила е бакалавърската си степен по инженерство в Thayer School of Engineering в Дартмут, Съединени американски щати.    Според създателя на Fast Company Ейнсли Харис, който неотдавна се среща Мурати в офиса на OpenAI, тя е родена в Албания.   Мурати напуща страната на 16-годишна възраст, с цел да посещава Pearson United World College във Виктория, Британска Колумбия, написа той.    Най-сигурното е, че AI треската я връхлита за първи път, до момента в който управлява създаването на Model X в Tesla, към която се причислява през 2013 г.    По това време компанията пуска ранни версии на Autopilot – основан на AI програмен продукт за подкрепяне на лидера. Tesla също по този начин работи върху задвижвани от AI роботи за своите заводи. Това кара Мурати да мисли за други приложения на технологията в действителния свят.

През 2016 година тя се мести в Leap Motion, с цел да работи върху система за добавена действителност, която да размени клавиатурите. Като вицепрезидент на стартъпа, отговарящ за продукта и инженерните действия, тя се надява да направи взаимоотношението с компютър „ интуитивно като играта с топка “. Скоро обаче осъзнава, че технологията, основана на VR, към момента е надалеч от приложението си за всеобща публика.   Докато обмисля идващия си ход, Мурати стига до заключението, че „ големият прогрес в технологиите “ ще би трябвало да играе роля в решаването на най-големите провокации в света. Това я води към OpenAI през 2018 година, където дава отговор за внедряването на Dall-E и ChatGPT.  Застъпник на общественото тестване   Докато Гугъл значително пази проучванията си за AI в загадка в лаборатория, а опциите на чатбота Ernie на китайската Baidu към момента са значително незнайни, инструментите на OpenAI са необятно налични.   Мурати упорства, че тестването на такива артикули би трябвало да се случва пред необятната аудитория. „ Може и да постигнете софтуерен прогрес във вакуум без контакти в действителния свят, само че остава въпросът дали в действителност се движите в вярната посока “, споделя тя.   Изграждането на AGI (изкуствен генеративен интелект) само в рамките на лабораторията, твърди тя, може да провокира още по-голям публичен потрес, когато технологията излезе нескрито.    Обратната връзка на хората и включването им в диалога е по-ефективен способ за справяне с всевъзможни провокации в метода, по който работи Изкуственият разсъдък, счита тя.

Да заповядат философите    Бързото разбиране на AI чатботовете и бурната полемика към тях породи нови страхове по отношение на опциите за корист с технологията.    Мурати не преглежда съответни евентуални рискове, само че е безапелационна, че промишлеността се нуждае от контролиране. Миналата година тя съобщи, че OpenAI разчита на учени в областта на философията и етиката. „ Наистина считам, че има огромни публични въпроси, които не би трябвало да бъдат в ръцете единствено на технолозите “, сподели тя пред The Daily Show.   По-рано този месец тя удостовери това пред Time, казвайки, че с развиването на нововъведенията би трябвало да се приказва и за регулации. " Важно е OpenAI и компании като нашата да вкарат този въпрос в публичното схващане по следен и виновен метод. Ние сме дребна група хора и се нуждаем от още доста информация, която надвишава технологиите “. По думите на Мурати към такива планове би трябвало да бъдат привличани както институции и регулатори, по този начин и „ разнообразни гласове “ от филантропичните и креативните науки.

По-близо до хората    Въпреки че е уверена във опциите на ChatGPT, Мурати наподобява не споделя интереса на основния изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман към проучване на концепцията за умишлен AGI. Той има нюх да генерира заглавия, като се базира на научнофантастични истории на ужасите, само че Мурати характеризира съзнанието като философска концепция, а не като научна.    Всъщност тя би желала да премисли теста на Тюринг, с цел да дефинира дали компютърът може да мисли като човек, с цел да включи „ необятен набор от когнитивни задания “. Но на първо място тя желае системите на OpenAI да се учат от действителни, живи хора.

По-малко звук   Само два месеца след старта си, ChatGPT доближи 100 милиона дейни месечни консуматори, съгласно компанията за разбори Similarweb. Това го прави най-бързо разрастващото се потребителско приложение в историята. (На TikTok му трябват 9 месеца, с цел да доближи тези цифри, а на Instagram - 2 години и половина.) Докато компанията се готви да популяризира идващия си огромен езиков модел – GPT-4 – Мурати се надява той да провокира по-малко звук и повече градивна полемика.    С GPT-4 Мурати вижда късмет за „ разширение на опциите за хората “, в това число за преподавателите, които ще осъзнаят, че генеративният AI е доста повече от метод учениците да мамят, когато вършат домашните си работи. Вместо това, той може да бъде инструмент, който да помогне за основаването на проекти за уроци и да помогне на учениците да учат по нови способи.   " В една класна стая от 30 души всички имат друг опит, разнообразни способи на учене и всички получават главно една и съща образователна стратегия. С принадлежности като ChatGPT може безпределно да разговаряте с модел, с цел да разберете дадена идея по метод, който е съгласуван с вашето равнище на схващане. Това има голям капацитет да ни помогне в персонализираното обучение ", споделя Мурати пред Time.

Еклектични усети   Един от обичаните филми на Мурати е 2001: Космическа авантюра, а обичаният ѝ миг от него е акостирането на галактическата совалка на фона на валса на Йохан Щраус „ На хубавия наследник Дунав “, споделя тя пред Time.   Сред обичаните ѝ албуми е Paranoid Android на Radiohead. „ Не е най-въодушевяващият, само че е хубав и предизвика мисли “, споделя Мурати и споделя още, че обича поезията на Райнер Мария Рилке.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР