Инициативата на Министерството на икономиката Достъпно за вас ще бъде

...
Инициативата на Министерството на икономиката Достъпно за вас ще бъде
Коментари Харесай

Инициативата за по-ниски цени на определени храни отпада заради КЗК

Инициативата на Министерството на стопанската система " Достъпно за вас " ще бъде спряна още преди да е почнала от 1 ноември.

Това оповестява Българска национална телевизия, цитирайки ведомството.

Комисията за защита на конкуренцията се е произнесла против концепцията, защото съгласно тях тя опонира на разпоредбите за свободна търговия.

" От полученото мнение в министерството излиза наяве, че „ включването в самодейността на търговци на дребно на хранителни артикули е обвързвано с предложение на храни на занижена цена, което ще докара до ограничение на ценовата конкуренция сред тези търговци “.

Комисия за защита на конкуренцията показва още, че „ стартираната от Министерството на стопанската система самодейност е обвързвана с координирано и по едно и също време занижаване на цените на няколко групи хранителни артикули, с което се нарушава правилото на свободната стопанска самодейност, заложен в Конституцията на Република България “.

Според Комисия за защита на конкуренцията допустима мярка за справяне с растежа на цените би била " даване на самостоятелни пакети хранителни артикули и обезпечаване на топъл обяд ", се споделя в известие на Министерството на стопанската система и промишлеността.

Идеята за основаване на самодейността предвиждаше българските консуматори да получат към 50 продукта от дребната потребителска кошница, т.е. тези от първа нужда на допустимо най-хубава цена.   За задачата икономическото министерство организира срещи с представители на питателните вериги на национално и районно равнище. От държавното управление оповестиха, че намаляването на цените ще бъде на непринуден принцип от страна на магазините.   От Министерството на стопанската система оповестиха, че макар отпадането на самодейността, ще търсят метод за понижаване на цените на питателните артикули, добавя Българска национална телевизия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР