“Инфраструктурата за туризма трябва да бъде създадена, както навсякъде по

...
“Инфраструктурата за туризма трябва да бъде създадена, както навсякъде по
Коментари Харесай

Васил Божков, идеолог на „Българско лято”: Моята цел е да стегна държавата

“Инфраструктурата за туризма би трябвало да бъде основана, както на всички места по света. Около нея да се построява частният бизнес - строят се уреди, пътища, влекове, пристанища – продаваш кревати, печелиш и си плащащ налози. Така е проведен туризмът по света. Кадрите би трябвало да се образоват, само че с цел да дойдат, би трябвало да има съответно възнаграждение. За да има съответно възнаграждение, би трябвало да има облага. За да има облага би трябвало да докараме туристи и то по-платежоспособни.”

Това съобщи идеологът на „ Българско лято “ Васил Божков на онлайн среща с специалистите от Националния съвет на партията, с които разиска проблемите и решенията в региона на туризма и културата.

Сред обхванатите тематики бяха проблеми с реставрацията на исторически обекти. Божков бе безапелационен, че в тази тенденция би трябвало да има строги правила и разяснява, че Долината на царете в България по нищо не отстъпва на Долината на царете в Египет.

Според специалиста Георги Найденов страната би трябвало да влага в реставрацията на 14-15 огромни паметника на културата, които са с национално и международно значение. „ Тези монументи ще бъдат доходоносни освен за културно-историческия туризъм, само че и за хората в съответните райони. Музеят, който беше планиран в Телефонната палата, е доста добре да се случи, защото ние сме единствената столица, в която национално-историческият музей не е в центъра на града “, уточни Найденов.

„ 20 години върша това, което би трябвало да прави страната. Събирам културните монументи по света, връщам ги в България. Отгоре на всичко купих голяма постройка на пъпа на София - за музей (бел. ред. - “Телефонната палата”). Както ми сподели един знаменит проектант - ти вършиш работата на страната – по тази причина желая да работя за теб “, разяснява Божков.

Веселин Джамбов означи, че България е на трето място в Европа по археологически находки и обекти с интернационално значение, само че все пак културният туризъм не е добре развъртян. Емилия Божинова напомни, че има монументи на културата, които са частна благосъстоятелност и са оставени безусловно на произвола на времето и никой не приказва за тях, въпреки да се вижда, че се разрушават и България губи скъпи обекти със международна значителност. В програмата на партията е заложена точката, че притежатели на сходни обекти би трябвало да са подкрепяни от страната, с цел да реставрират постройките, а в случай че не престават да не ги стопанисват отговорно да се глобяват.

Васил Божков бе безапелационен: „ В бюджета има пари за всичко, да не приказваме за спомагателните пари от еврофондовете. В бюджета има задоволително пари, в случай че не се злоупотребява. Финансовият проблем, в случай че сме в ръководството, няма да съществува при нас”. Божков описа и забавна история от времето, когато купува офиса на „ Московска “. „ Поисках да боядисам постройката на Столична община, която е на метри, тъй като се люпеше. А оттова ме попитаха: каква ти е далаверата? Аз им обясних: желая да го направя, с цел да е еднообразно красиво. Та в България в последните години нищо не се прави без да има спекулация “.

Политическата стратегия на “Българско лято” включва и значими точки по отношение на развиването на кино и музикалната просвета и поддръжка на българските създатели: понижаване на Данък добавена стойност върху книгите на 9%, усъвършенстване на системата за прехвърляне на бюджети в областта на културата за повишение качеството на продукциите и критериите на публиката, както и цялостна цифровизация на Златните фондове и регистрите на театри и актьори и фондовете на националните музеи и галерии.

„ На всички би трябвало да им е ясно, че желанията на хората, систематизирани и във вашите хрумвания, могат да бъдат изпълнени само в случай че сме във властта. Ако гласоподават за Бойко нещата остават същите и ще стават все по-зле “, заключи Васил Божков, който е лидер на листи за изборите с №14 в бюлетината.

Програмата за бранш “Култура” на партията е една от най-подробните, препоръчани от съществуващите партии. Целият диалог може да видите тук: https://www.facebook.com/BulgarianSummer2020/videos/3752772564815043
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР