Инфлацията в еврозоната се понижи повече от очакваното миналия месец.

...
Инфлацията в еврозоната се понижи повече от очакваното миналия месец.
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната се понижи повече от очакваното през май

Инфлацията в еврозоната се намали повече от предстоящото предишния месец. Потребителските цени в 20-те страни, споделящи еврото, се намалиха до 6.1% през май от 7.0% през април, под упованията за 6.3%, сочат предварителните данни на Евростат. Данните не бяха изненада за пазарите, защото националните данни от Франция (6%), Испания (3.2%) и Италия (8.7%) по-рано тази седмица предвещаваха спада.

Базисната инфлация, която изключва нестабилните цени на храните и горивата и която играе все по-голяма роля в решенията за паричната политика на ЕЦБ, спадна до 5.3% от 5.6%, което е много под упованията за 5.5%.

„ Ройтерс “ напомня, че ЕЦБ увеличи главните лихвени проценти общо с 375 базисни пункта до 3.25% през миналата година, с цел да се бори с бързия растеж на цените и всъщност се ангажира с ново покачване с 25 базисни пункта на срещата на 15 юни, поради непокътнатия ценови напън.

„ Днес инфлацията е прекомерно висока и се чака да остане такава прекомерно дълго “, сподели президентът на ЕЦБ Кристин Лагард в четвъртък, откакто „ Евростат “ разгласява предварителните данни. „ Ето за какво повишихме лихвените проценти с най-бързото си движение до момента – и дадохме да се разбере, че към момента имаме какво да покрием, с цел да доведем лихвените проценти до задоволително рестриктивни равнища. “
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР