Инфлацията в еврозоната се движи в правилната посока, въпреки че

...
Инфлацията в еврозоната се движи в правилната посока, въпреки че
Коментари Харесай

Траекторията на инфлацията в момента е положителна, заяви Сентено от ЕЦБ

Инфлацията в еврозоната се движи в вярната посока, макар че през последните дни от Управителния съвет на Европейската централна банка са по-ястребово настроени.

Това разяснява шефът на Централната банка на Португалия Марио Сентено.

" Ние целим средносрочна инфлация, не целим февруарска инфлация, а траекторията сега е доста позитивна ", съобщи Сентено пред CNBC по време на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария.

" Не споделям, че е допустимо превишаване, само че не е належащо да вършим повече от нужното, с цел да доведем инфлацията в средносрочен проект до 2%.

От края на 2022 година всички наши прогнози до 2025 година демонстрират доста добре закрепена прогноза за инфлацията в средносрочен проект.

Оставаме подвластни от данните, това е методът, по който формулираме решенията си. Един от най-големите триумфи на ЕЦБ в последно време е, че съумя да закотви упованията за инфлацията в средносрочен проект на 2%, а това е по този начин, тъй като сме надеждни, би трябвало да останем такива ", изясни Сентено.

Натискът върху инфлацията е станал вътрешен, като множеството от шоковете, които провокираха внезапното повишение до 10,6% през октомври 2022 година, са отшумели, добави той.

Според Сентено инфлацията в бранша на услугите понижава по-бързо, в сравнение с се повишава и е в позитивна посока.

Коментарите му идват ден, откакто шефът на Австрийската централна банка и член на ЕЦБ Роберт Холцман съобщи, че данните през последните седмици сочат в " противоположна посока ", в сравнение с нормално се приказва за понижаване на лихвените проценти.

Той също по този начин съобщи, че е допустимо да няма понижения през тази година, обратно на пазарните упования.

Холцман уточни и новите опасности от неустойчивостта в Близкия изток като евентуално инфлационни.

Запитан за евентуалния миг на понижаване на лихвените проценти, Сентено обаче съобщи: " През последните три-четири месеца бяхме сюрпризирани от понижаването на стойностите на инфлацията ".

Това е позитивно, даже и да демонстрира дребни неточности в прогнозите, тъй като значи, че по-строгата парична политика стартира да работи, означи той.

" И откакто инфлацията стартира да се намалява трайно, при стопанска система, която не пораства, където провокациите са големи, би трябвало да сме отворени, с цел да получим всички данни и да вземем решение за това ", продължи Сентено.

Икономиката на еврозоната е в застоялост към този момент пет тримесечия и наподобява " разтърсена ", за разлика от следеното в Съединени американски щати през същия интервал, и " би трябвало да се погрижим за това ", добави Сентено.

Ръководителят на Германската централна банка Йоахим Нагел съобщи в понеделник пред Блумбърг, че понастоящем инфлацията е прекомерно висока, с цел да оправдае разискването на понижаване на лихвените проценти, само че съгласно него, лятото може да е подобаващ миг за предприемане на тази политика.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР