Инфекционистът д-р Мария Богоева била готова да остави бялата престилка

...
Инфекционистът д-р Мария Богоева била готова да остави бялата престилка
Коментари Харесай

Един от най-възрастните лекари в България се бори с COVID-19

Инфекционистът доктор Мария Богоева била подготвена да остави бялата престилка и да напусне поста си в дребна провинциална болница в Западна България, когато връхлетяла пандемията от ковид.
Година по-късно 82-годишната лекарка към момента е на фронтовата линия против ковид макар възрастта си и е един от най-възрастните лекари, за които се знае, че практикуват в цялата страна.
Тя е една от легиона по-възрастни медици, които се борят с " ужаса " на вируса в свръхнатоварената здравна система в България.
" Моята възраст? Не я усещам. Искам да работя. Ако видя, че към този момент не съм потребна, ще се отдръпва ”, съобщи енергичната дама пред Агенция Франс Прес.
Най-бедната държава-членка на Европейския съюз страда от изострен дефицит на медицински личен състав, защото младите медици емигрират на Запад в търсене на по-добри благоприятни условия за работа и кариера.
Така Богоева счита, че няма различен избор, с изключение на да остане до леглата на пациентите си с ковид в общинската болница в Дупница, на към 60 километра югозападно от столицата София.
„ Да седиш у дома и да не правиш нищо, в случай че се чувстваш добре в миг, когато пациентите се нуждаят най-вече от опита ми е просто " немислимо ", споделя тя.
" Трябваше ли да разреша на хората да умират? Болницата нямаше различен експерт по инфекциозни заболявания в разгара на здравната рецесия ", изяснява тя.
Много други възрастни лекари в България са създали същия избор през последната година, като някои са платили с живота си.
" Вероятно имам някакъв натурален имунитет. През живота си съм претърпяла толкоз доста инфекции ", споделя тя и прибавя, че " няма потребност да се паникьосва " във връзка с вируса.
Въпреки това споделя, че е видяла опустошенията, които той може да нанесе с очите си. Богоева потръпва при загатна за „ ужаса на ноември “, когато е видяла „ повече пациенти умират, в сравнение с през цялата ми кариера “.
„ Болницата беше затрупана, имаше тежко заболели пациенти, чакащи в коридорите ", спомня си тя.
" Семейните лекари ни молеха (да приемем повече пациенти), само че бяхме просто претъпкани ”, споделя тя.
Нова вълна, породена от разнообразни вирусни разновидности „ сигурно идва “, споделя Богоева, само че прибавя твърдо: „ Е, ще се борим и с нея “.
В дребния град Дупница тя и други медицински служащи, занимаващи се с вируса, се сблъскват по-често със боязън, в сравнение с с удивление.
„ Хората ни заобикалят, гледат ни по този начин, като че ли сме извънземни “, споделя тя с мъка.
В такива моменти Богоева разчита на поддръжката на фамилията си, даже и отдалеко. Синът й живее в Съединени американски щати, дружно с двете й внучки и трима правнуци.
Съпругът й се е преместил в София, до момента в който обстановката се успокои.
" Така че, в случай че се заразя, няма да навредя на никого ", въздъхва лекарката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР