Индустрията на поддръжка и ремонти на самолети преживява бум от

...
Индустрията на поддръжка и ремонти на самолети преживява бум от
Коментари Харесай

Индустрията за поддръжка и ремонти на самолети процъфтява

Индустрията на поддръжка и поправки на самолети претърпява взрив от края на пандемията насам. Главна причина за това са забавянията на доставки на нови самолети от страна на Airbus и Boeing, които са породени от проблеми по веригата им на доставки. По-големите разноски за труд също попречиха на двата най-големи производителя да запазят нормалното си равнище на изпълнени поръчки.

По този метод пенсионирането на към този момент остарели самолети се отсрочва, което неизбежно води до повече разноски по поддръжката им. Изчисления на разнообразни консултантски компании обаче демонстрират, че заплащанията за обслужване на летателни апарати сега са достигнали най-високите си равнища в историята.

Според ръководителя на консултантската компания AeroDynamic Advisory Кевин Майкълс исторически към 8% от разноските на самолетните компании са свързвани с поддръжка. В момента обаче този индикатор доближава 14%, което се равнява на най-малко 110 милиарда $. " Това е най-високото [ниво], което сме виждали ", съобщи той пред Financial Times.
Реклама
Според анализатори аргументите за рекордните разходи за поддръжка са три. На първо място е фактът, че самолетните компании влагат в дискреционна поддръжка, която е била отлагана от пандемията от COVID-19 насам. Друга причина е високата инфлация, която води до повишение както на заплащането на наземния личен състав, по този начин и на самите елементи за самолетите.

Наложително потребление на по-стари модели, които към този момент трябваше да бъдат пенсионирани, също повишава разноските, като тяхното обслужване е по-скъпо от това на новите модели. Това се дължи на обстоятелството, че частите за тези летателни апарати са по-трудни за намиране в сравнение с тези, които се употребяват при новите модели. Това води до усложнения във веригата на доставки и на фирмите за поддръжка, което не се случи даже по време на пандемията.

Това мнение споделя и старши консултантът в аерокосмическия консултантски и новинарски уебсайт Leeham Джъдсън Ролинс. Според него този развой значително стои зад повишението на цените на услугите. " Всеки снабдител на поддръжка, ремонт и главен ремонт сега може да докара 15 или 20% нарастване всяка година. Какво ще създадат самолетните компании? Следващият снабдител в блока няма по-голям потенциал от настоящия снабдител ", съобщи той пред Financial Times.

Пазарът за поддръжка и главен ремонт е доминиран от производителите на автентично съоръжение. Airbus, Boeing и производителите на мотори Rolls-Royce, Safran, Pratt & Whitney и General Electric дават услуги и продават аварийни елементи. Производителите на мотори вършат по-голямата част от облагите си от обслужване на моторите си, а не от първичната продажба, поради което и ръководят огромни световни мрежи от сервизи.
Реклама
Други съществени фигури в този отрасъл са самолетните компании, които обслужват други превозвачи като водача на пазара Lufthansa Technik. Германският народен транспортьор се пробва да продаде дял в своя филиал за поддръжка, като облагите от този бизнес даже надвишават тези от превозването на пасажери и товари. Освен това има и огромни самостоятелни експерти като основаната в Илинойс AAR. Heico пък е водач измежду тези, които създават същите артикули и съставни елементи като производителите на автентично съоръжение, само че по-евтини.

В предишното самолетните компании се съпротивляваха на закупуването на различни аварийни елементи, само че Heico изпраща хиляди съставни елементи дневно от дистрибуторски центрове по целия свят. Съпрезидентът на компанията Ерик Менделсън съобщи пред FT, че превозвачите са " извлекли изгода вследствие на съществуването на различен източник на доставки както във връзка с наличността на части, по този начин и във връзка с качеството и цените ". Heico регистрира рекордни продажби - 722.9 млн. $ през третото тримесечие, завършило на 31 юли.

Авиокомпаниите, които към този момент са изправени пред по-високи разноски за гориво и труд, трябваше в допълнение да усилят разноските. Трите огромни американски превозвачи - Delta Air Lines, United Airlines и American Airlines, общо са похарчили 2.2 милиарда $ за поддръжка единствено през третото тримесечие. Това съставлява нарастване с цели 45% по отношение на същия интервал на 2019 година, пресмята Шийла Кахяоглу от Jefferies в записка. Последните 12 месеца разноските на тройката са с 38% над равнищата от 2019 година
Свързани публикации Испания може да последва Франция със възбрана за къси полети 18 юни 2023, 14:25 Бързи влакове против самолети в Европейски Съюз - сложна задача за Брюксел 12 февруари 2023, 06:02
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР