Индия бързо напредва, като убеждава други държави да се откажат

...
Индия бързо напредва, като убеждава други държави да се откажат
Коментари Харесай

БРИКС: Индия се отказва от долара при търговията с ОАЕ

Индия бързо напредва, като убеждава други страни да се откажат от щатския $ и да уреждат трансгранични транзакции с локални валути.

Неотдавна Индия реализира съглашение с Обединените арабски емирства (ОАЕ) да правят търговия в индийски рупии, а не в щатски долари. Този стратегически ход има за цел да увеличи цената на рупията и в същото време да понижи разноските за валутни транзакции, като отстрани зависимостта от щатския $.

По време на визитата си в ОАЕ в събота министър-председателят Нарендра Моди взе участие в полемики с шейх Халед бин Мохамед бин Зайед ал Нахаян, престолонаследник на Абу Даби. В рамките на разискванията си двете страни взеха решение също по този начин да основат връзка за заплащания в действително време, с цел да улеснят трансграничните парични преводи с потребление на локални валути.

Резервната банка на Индия (RBI) съобщи , че инфраструктурата за заплащания в действително време ще разреши безпроблемни трансгранични транзакции и заплащания и ще насърчи засиленото икономическо съдействие.

Исторически видяно, двустранната търговия сред Индия и ОАЕ разчита на щатския $, като сред април 2022 година и март 2023 година преводите възлизат на $84.5 милиарда. Занапред обаче комерсиалните разплащания ще се правят в индийски рупии.

Като трети по величина вносител на нефт в света, Индия може да укрепи вътрешната си стопанска система, като употребява рупията за интернационална търговия. Следователно вероятностите на щатския $ могат да бъдат застрашени, защото той губи смисъла си в интернационалните транзакции.

Като се има поради, че ОАЕ са измежду десетте най-големи експортьори на нефт, приемането на локални валути от тяхна страна в допълнение слага под въпрос цената на щатския $.

През финансовата 2022-23 година Индия съумя да спести $7 милиарда $, като употребява китайския юан за заплащане на нефт. Този нефт бе получен от Русия и бе продаден на Китай и Саудитска Арабия в отговор на глобите на Съединени американски щати.  

Впоследствие Саудитска Арабия и Китай насочиха съветския нефт към разнообразни страни, в това число Европа и Индия, като уреждаха покупко-продажбите, употребявайки локални валути.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР