Имунизирането на членовете на Централната избирателна комисия и Районните избирателни

...
Имунизирането на членовете на Централната избирателна комисия и Районните избирателни
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: Това ще бъдат най-трудните избори

Имунизирането на членовете на Централната изборна комисия и Районните изборни комисии в страната против COVID-19 би трябвало да стартира до дни. Това сподели за обзорното предаване „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ проф. Михаил Константинов, ръководител на борда на шефовете на сдружението „ Информационно обслужване “, представен от Епицентър.бг.

Той напомни, че още преди месеци е предизвестил, че ще има усложнение с набирането на членове за изборните комисии, защото хората не желаят да вземат участие в изборния развой, тъй като не могат да бъдат обезпечени условия за безвредна работа.

„ Изпусна се навременното имунизиране на хората, тъй като секционните изборни комисии няма да бъдат образувани до интервала, сполучлив за навременна имунизация. Дори на следващия ден да стартира имунизацията на членовете на секционните изборни комисии, отново е късно, а според периодите процесът по назначение на комисиите би трябвало да завърши 25 дни преди изборите. В подобен интервал те няма по какъв начин да бъдат имунизирани и да изградят имунитет “, изясни проф. Константинов.

Липсата на навременна имунизация може да докара до експлоадирането на болест измежду членовете на комисиите, добави той. Затова имунизирането най-малко на членовете на ЦИК и РИК би трябвало да стартира безусловно до дни.

„ Резултатите от изборите могат да бъдат касирани само от Конституционния съд. За 28 години – сред 1991 и 2017, за 9 парламентарни избори са били определени 2160 депутати. Един единствен депутатски мандат е бил касиран. Но това, което вършим сега, е без всевъзможен казус. Когато сме писали Изборния кодекс и депутатите са го приемали, никой не си е представял, че може да има такава обстановка. Затова моля по най-бързия метод да бъдат имунизирани членовете на ЦИК, РИК и доколкото може членовете на СИК, тъй като те са най-вече. За тях евентуално ще се търсят доброволци, които са изкарали заболяването “, сподели още проф. Константинов.

Ако член на секционна изборна комисия не се яви, може да бъде сменен, само че по какъв начин ще бъдат сменени членовете на ЦИК, в случай че има инфектирани, които би трябвало да бъдат в карантина, разяснява проф. Константинов. Членовете на ЦИК се назначават от Народното събрание, а от 26 март то ще бъде необуздано. ЦИК може да продължи да работи отдалечено, само че не всичко може да бъде свършено онлайн поради огромния документооборот, акцентира специалистът.

Освен че ще бъдат най-скъпите в изборната ни история, идните на 4 април парламентарни избори ще бъдат и първите, които се провеждат от държавно управление на ГЕРБ, добави проф. Константинов.

„ Досега ГЕРБ е печелила четири парламентарни избора, само че това ще бъдат първите, които те ще провеждат. Безспорно, ще бъдат най-трудните избори “, сподели още проф. Константинов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР