Имаме надежда, че Нургюл ще спечели Световната купа по шахмат.

...
Имаме надежда, че Нургюл ще спечели Световната купа по шахмат.
Коментари Харесай

Треньорът на Нургюл Салимова: Всички се гордеят с нея, но малцина ѝ помогнаха

Имаме вяра, че Нургюл ще завоюва Световната купа по шахмат. Това сподели в ефира на „ Добро утро, Европа “ треньорът на Нургюл Живко Жеков. Той изясни, че шампионатът завършва през днешния ден, като задачата е да бъде излъчен победител.
Казах ѝ – Първият ден – реми, вторият – изпусната победа, а през днешния ден към този момент е време за успеха.
Конкурентката на нашата състезателка, рускинята Александра Горячкина е умел, професионален шахматист от години. Тя е плод на съветската школа, която е най-хубавата в света към този миг, сподели още Живко Жеков. Въпреки това обаче Нургюл е по-млада и има огромни шансове, сподели още той.

По отношение на положението на българския шах Жеков изясни, че сега има една публична федерация по шахмат – „ Българска федерация шахмат 2022 “. По думите му има още няколко организации, които желаят да основаната федерация.

Проблемът с парите освен в шахмата, само че и в българския спорт е законодателството, безапелационен беше треньорът. Законът за спорта не е написал по този начин, че да поддържа българския спорт. Една от аргументите е, че спонсорите не са подтиквани да поддържат спортистите.

По думите му един от хората, които са помогнали на Нургюл Салимова да отиде и да показа България е доктор Милен Врабевски, който отдавна поддържа федерацията и Нургюл. Нейното присъединяване на шампионата коства 15 000 лева, като огромна част от тях са персонални средства, уточни Живко Жеков.
Това е цялостен парадокс, да си плащаш, с цел да представяш България и по-късно да има хиляди „ татковци “, които да викат „ нашето момиче, нашето момиче “. Ами, не е вашето. То е на Шахматен клуб Бургас 64, на Българската федерация 2022, на община Бургас, на доктор Милен Врабевски.
По думите му с цел да има смяна и да не се случва още веднъж наш състезател да пътува самичък по надпревари, би трябвало да има промени в законодателството. Ако Нургюл Салимова успее да завоюва през днешния ден евентуално някоя огромна компания ще изяви предпочитание да стана общоприет спонсор и това ще реши нейния проблем, само че казусът на десетки други спортисти няма да бъде решен, безапелационен беше Живко Жеков.

Цялото изявление вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР