Има злоупотреба с търговско положение при формирането на цените на

...
Има злоупотреба с търговско положение при формирането на цените на
Коментари Харесай

Има злоупотреба с търговско положение при формирането на цените на храните, смята шефът на комисията по стокови борси

Има корист с комерсиално състояние при образуването на цените на храните. Това съобщи в " Денят стартира " ръководителят на Комисията по стокови тържища и борси Владимир Иванов. Според него доста търговци вървят към свръх доходност и това изкривява пазара.

Владимир Иванов се разгласи срещу налагането на таван на цените, тъй като съгласно него, това ще докара до още по-голяма деформиране на пазара, в сравнение с би имало изгоди.

Според него е належащо незабавно страната да сложи като безспорен приоритет развиването на земеделския бранш, а дребните производители да образуват обединявания, с които да противостоят на едрите търговски капитали.

" България има капацитет да храни 30 млн. души и би трябвало да използваме това. Съответно, би трябвало обединяване на земеделските производители като противопоставяне на огромния търговски капитал. Я си представете в този момент да имаме една обща земеделска камара и млечен ръб, който да направи магазини в цялата страна. Какво ще се случи с пазара – дали ще са същите цените ", уточни той.



В " Денят стартира " икономистът Ваня Григорова от КТ " Подкрепа " разяснява, че има далавера у нас. Според нея таванът на цените е едно от вероятните решения на казуса.

" Има явно договаряне сред огромни търговски вериги, тъй че да поддържат относително високи цени по избрани механизми. И да виним, и да не виним Комисия за защита на конкуренцията, обаче, явно тя не може да постави подслушвателни средства на притежателите на огромните вериги. Хората в сектора се познават доста добре, чисто другарски също, и те няма по какъв начин да не си приказват и обменят информация. ", уточни тя.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР