Синдикатите подкрепят новия размер на минималната работна заплата да стане

...
Синдикатите подкрепят новия размер на минималната работна заплата да стане
Коментари Харесай

Тристранката не постигна съгласие за минимална заплата от 933 лева

Синдикатите поддържат новия размер на минималната работна заплата да стане 933 лева от 1 януари 2024 година, а работодателските организации - не. Това стана ясно на изключителния Национален съвет за тристранно съдействие, управляван от вицепремиера Мария Габриел.

Съветът организира съвещание с дневен ред от две точки. Първата беше план на Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда, регламентиращ труда от разстояние, а втората план на разпореждане на Министерския съвет за установяване размера на минималната работна заплата за страната от 1 януари 2024 година в размер на 933 лв..

По първата точка се стигна до кардинално единодушие.

" По втората точка – в плана на разпореждане на Министерския съвет се предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2024 година да стане 933 лв.. Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България и Конфедерацията на труда " Подкрепа " поддържат плана на разпореждане на Министерския съвет, а работодателските организации не поддържат оферти размер на минимална работна заплата и упорстват за разработване на нов механизъм ", заключи Мария Габриел за резултатите от днешните диалози.

Увеличението на заплатата е в следствие от новия механизъм за установяване на минималната работна заплата за пресмятане на МРЗ като 50% от междинната за интервал от 12 месеца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР