30% по-скъпи са плодовете и зеленчуците за подготовка на зимнина

...
30% по-скъпи са плодовете и зеленчуците за подготовка на зимнина
Коментари Харесай

30% по-скъпи плодове и зеленчуци за зимнината тази година

30% по-скъпи са плодовете и зеленчуците за подготовка на зимнина тази година. Да си купим или да отглеждаме продукция - какво ни излиза по-изгодно.

И тази година Мария Димитрова ще консервира продукция закупена от кварталния магазин или кооперативния пазар в Благоевград. Тя пресмята, че тази есен зимнината ще й излезе с към 60 лв. по-скъпо спрямо предходната година.

" Аз поставям доста зимнина, тъй като домашното си е друго. 2,80 лева кг корнишони, предходната година бяха 1,20-1,60 ", разяснява Мария Димитрова, пенсионер.

Същите разноски като миналогодишните ще има баба Венета от село Лешко. В нейното мазе консервираните плодове и зеленчуци и тази зима ще са още веднъж домашно произвеждане.

" Гледаме си чушки, домати, праз, картофи. По-евтино е, скъпа ни е захарта и олиото, зеленчуците ни са евтини, давам по 15 лв. за вода, а в случай че отида да ги купя, аз продуктите няма да купя за 15 лв. ", споделя Венета, пенсионер.

Търговците на плодове и зеленчуци на благоевградския пазар регистрират все по-малко клиенти. Причината съгласно тях е новото въпреки и минимално покачване на зеленчуците.

" Като се вдигне нафтата и ние гладко и леко нагоре. Розовият домат екстра качество коства от 3,50 до 4 лв., при чушките 2,70 на дребно, 2,50 на кашон. Всяка година понижават да вършат към този момент буркани, все по-малко и по-малко, не е като едно време да изпълнят чували ", сподели още Любчо Димитров, търговец.

Повечето търговци на кооперативния пазар в Благоевград продават главно българска продукция.

Въпреки че цената ѝ е малко по-висока от вноса дребното останали клиенти държат да купуват единствено от по-качествената българска стока.

Вижте още в репортажа на Али Мисанков.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР