България по пътя към еврото. Европейската централна банка даде положителна

...
България по пътя към еврото. Европейската централна банка даде положителна
Коментари Харесай

Приемането на еврото: Ще доведе ли до бум на кредитирането у нас?

България по пътя към еврото. Европейската централна банка даде позитивна оценка за новия Закон за Българска народна банка.

От финансовата институция показват, че българското законодателство е съгласувало нормите си с тези на Еврозоната.

Все отново от Франкфурт вършат рекомендации за механически промени, с цел да се стигне до по-голяма изясненост при правното синхронизиране.

Държавата приготвя напълно нов Закон за Българска народна банка, който да размени актуалният, който е признат през лятото на 1997 година с въвеждането на валутния ръб у нас.

Новият закон ще влезе в действие от датата на присъединението на страната ни към еврозоната.

Една от измененията след приемането на еврото ще бъде понижение на наложителните минимални запаси по депозитите в банките: Сега те са 12% и ще се намалят до 1%.

Словакия и балтийските страни се причисляват след финансовата рецесия от 2008 година. Тези страни са сходни с българската стопанска система. При тях не се следи кредитен взрив. Сред аргументите са, че в тези страни понижават отговорностите към други страни.

" За последните 5 години среда сред българските държавни скъпи бумаги и немските е приблизително 0.6% т.е. не чакаме шоково понижение на лихвите след присъединението на България в еврозоната от там тези опасности свързани със основаване на условия за кредитен взрив наподобяват лимитирани ", съобщи Пламен Ненов, Съвет за стопански разбори.

Допълнително Българска народна банка ще може да продължи да ползва антицикличния финансов буфер - механизъм за ограничение на кредитния риск.



Временно повишение на инфлацията може да се следи в заведенията за хранене или при дребни артикули, които консумираме постоянно като кафе или дъвки.

" Инфлацията в България е по-висока от това, което се чака, само че е правилно също, че когато Хърватия се причисли към еврозоната също имаше гъвкаво схващане към инфлационния аршин, който да им разреши да се причислят към еврозоната. Моят мотив е, че българската инфлация е висока поради високите цени на храните. А те са по-важни за потребителската кошница в България, тъй като страната е релативно бедна ", сподели още Гунтрам Волф, Съвет за стопански разбори.

Европейските институции евентуално ще приложат еластичност и по отношение на инфлацията в България, чакат специалистите.

Те показват, че макроикономическото ръководство на страната е положително, а съотношението сред дълг и Брутният вътрешен продукт е най-ниското в Европейския съюз.

Еврото ще има позитивен резултат върху заплащането, изключително в браншове като земеделието и услугите, които изпитват продължителен недостиг от работна ръка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР