Значителен ръст на парите за висококвалифицираните кадри в производствената сфера.

...
Значителен ръст на парите за висококвалифицираните кадри в производствената сфера.
Коментари Харесай

Заплатите в производството - ще достигнат ли нивата на тези в IT индустрията

Значителен растеж на парите за висококвалифицираните фрагменти в индустриалната сфера. Причината е, че търсенето е по-голямо от предлагането. Ще доближат ли равнищата на възнаграждение тези в IT промишлеността?

Над 200 са фирмите в " Тракия икономическа зона " край Пловдив, където от ден на ден се търсят инженери и оператори-техници. За да задържат положителните си експерти предприятията обезпечават все по-конкурентно възнаграждение, изяснява изпълнителният шеф на " Тракия икономическа зона ".

" Ако допреди 3-4 години една заплата към 3000 лв. беше добра за един добре дипломиран инженерен кадър, сега това е към този момент към 5000 лв. ", съобщи Пламен Панчев, изпълнителен шеф на " Тракия икономическа зона ".

Възнаграждението може и да е по-високо, защото фирмите правят оценка и персоналния принос на чиновниците. В един от заводите в " Тракия икономическа зона " всеки ден създават към 150 хиляди слаботокови прекъсвача за външния пазар. В предприятието работят 800 чиновници, като приоритет е квалификацията им поради автоматизираното произвеждане.

" Вярваме, че сме взели вярната посока и тя е напълно в нововъведения и технологии, които дават по този начин, че да можем да произвеждаме повече и по-лесно. Това натурално стартира да трансформира и профилите на чиновниците, които работят във фабриките и в действителност търсим от ден на ден пълномощия ", добави Мариела Димитрова, специалист " Управление човешки запаси " в завода.

Голяма част от мениджърите в завода са минали през разнообразни позиции преди да станат ръководители.

Сред тях е Тони Кибарева, която на 18 години почнала там работа като монтажник, и в това време приключила две висши образования и механически курсове. Така 11 години по-късно тя към този момент е управител произвеждане и началник на 300 чиновници.

" Обученията, които ни се оферират непрекъснато, да не кажа няколко пъти в годината, възнаграждението, което получаваме е по отношение на достижение, заслуги. Това е нещото, което ме е държало толкоз време, което ме стимулирало да остана тъй като всеки труд се заплаща, дали със познание дали финансово, ти усещаш едно от задоволство най-после ", разяснява Тони Кибарева, управител " Производство ".

Заплащането на инженерните фрагменти в производството се покачва с към 10-15 % на година, само че към момента не може да доближи възнагражденията на високоспециализираните IT експерти в частния бранш, изяснява Светлин Илиев, който е ръководител на Европейски дигитален иновационен хъб " Тракия " и член на борда на шефовете на Европейската организация по киберсигурност. Заплатите са разнообразни и обособените райони на страната.

" IT експерт в община може да получава и към 900-1000 лв. чисто, в случай че той работи в огромна интернационална компания и в действителност има доста търсени умения може да доближи умерено до 15-20 хиляди месечна заплата ", сподели още Светлин Илиев, ръководител на Европейски дигитален иновационен хъб " Тракия ".

От Европейската организация по киберсигурност са открили, че в идващите три години ще има потребност от три милиона експерти в тази област. Високо профилирани механически фрагменти за българското произвеждане също липсват, а обезпечаването им е въпрос на държавна политика, споделят от сектора.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР