Има повишение на заболелите от скарлатина и варицела тази година

...
Има повишение на заболелите от скарлатина и варицела тази година
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова с лоши новини за скарлатината и варицелата

Има покачване на заболелите от скарлатина и варицела тази година по отношение на предходната. При варицела е към 3 пъти от началото на годината до в този момент, по отношение на предходната, а при скарлатина е 70 пъти. Двете болести са естествени за този сезон. Това сподели проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, пред NOVA.

Тя посочи, че се следи вълнообразно протичане. По нейни думи стартират години с повишение на заболеваемостта, следват години с понижаване, което е обикновено.

Проф. Христова посочи, че скарлатина при възрастните се среща рядко, само че протича тежко. Варицела също е рядко при възрастни, само че е с повече затруднения, добави тя.

При децата е значимо да се проветряват пространствата, тъй като вируса се предава по въздушно-капков път и контактно-битов, разясни специалистът. Тя уточни, че вируса е по-устойчив и заради тази причина инфектираните повърхности служат за източник на зараза. Затова е належащо да се дезинфекцират повърхностите, уточни Христова.

За варицела има ваксина, която е налична в аптечната мрежа, не е в наложителния календар, само че е целесъобразна, защото варицелата е съществено заболяване, добави тя.

Проф. Христова сподели, че не би трябвало да се ползва самолечение. Тя посочи, че при скарлатина се употребява антибиотик, а при варицела лечението е друго, поради това е нужна консултация с доктор, който да направи обзор и да назначи проучвания.

Експертът уточни, че е належащо болният да бъде карантиниран за поне 10 дни.

Тя бе безапелационна, че родителите не би трябвало да изпращат болно детето на детска градина или учебно заведение. По нейни думи до няколко месеца епидемията ще отшуми.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР