Има много неща, които са интересни в историята на Lexus,

...
Има много неща, които са интересни в историята на Lexus,
Коментари Харесай

10 неща, които трябва да знаете за Lexus

Има доста неща, които са забавни в историята на Lexus,
освен LFA. Преди да се потопим в някои любознателни обстоятелства за Lexus, си коства да хвърлим един бърз взор върху историята на марката, като стартираме от името.

Преобладаващата доктрина е, че Lexus произлиза от Luxury EXports US, само че това не е правилно. Другата публикувана доктрина е, че то е композиция от думите „ разкош “ и „ грациозност “.

Едно време цикулираше конспирацията, че е композиция от „ секс “ и „ разкош “.

Истината зад името не е толкоз сложна за декодиране. Няколко представителства (явно просветени) изясняват историята на Lexus и етимологията на името. Както скоро ще разберете, Toyota е вложила милиарди в създаването на Lexus.

Говорим за внимание към детайлите от друго равнище, тъй че вместо група момчета, седящи в стая и измислящи готино звучащи имена.

Toyota се обръща към нюйоркските консултанти по имидж Lippincott & Marguilies (L&P) с молба да създадат оферти. Основната цел беше да се пробие на американския пазар, тъй че е разумно да се попита компания, която познава локалната просвета, какво биха желали американците.

Lexus

L&P оповестява, че е предложила над 200 имена, само че през ситото са минали единствено Vectre, Verone, Chaparel, Calibre и Alexis. Бордът на шефовете харесал последното, само че не харесал концепцията автомобилът да носи името на човек. Така Алексис се трансформира в Lexus.

Същото внимание към детайлите е приложено и към първия автомобил на Lexus, вътрешно прочут като F1. През 1983 година тогавашният ръководител на Toyota, Ейджи Тойода, насочва предизвикателство към екипа си да сътвори най-хубавия автомобил в света.

До 1989 година компанията е подготвена с F1, за което са нужни 60 дизайнери,
24 инженерни екипа, състоящи се от 1400 висококвалифицирани чиновници, 2300 техници, 220 служащи по поддръжката и един специфичен човек, чиято работа е да натиска бутоните, с цел да подсигурява, че те обезпечават вярната противоположна връзка.

Целият развой на разработка коства 1 милиард $, което през днешния ден е почти 3,1 милиарда $, в случай че се регистрира инфлацията. За разлика от Acura и Infiniti, Lexus знае, че би трябвало да влезе на американския пазар с нещо в действителност особено, а не просто с напудрено Camry.

Но множеството от гореизложеното е относително добре известно, по тази причина дано разгледаме няколко обстоятелството за Lexus, които може би не знаете.

Фактите са събрани от CarBuzz.

1. Lexus придвижва битката непосредствено на тепиха в Германия

F1, или Lexus LS400, както го познаваме в този момент, дебютира през 1989 година на Северноамериканското интернационално автомобилно ревю в Детройт. Но знаете ли, че преди да бъде показан пред необятната аудитория, той направи по-малък дебют?

Към 1989 година Lexus има няколко централи, разпръснати по целия свят, и една от тях се намира в Кьолн, Германия. Преди огромния дебют в Детройт там е извършено малко медийно събитие, само че това няма значение. При този старт всичко e обвързвано с местоположението, местоположението, местоположението (location, location, location).

Lexus на процедура е похарчил един милиард за създаването на първокласен автомобил с V8 мотор, което е все едно да имаш за брачна половинка супермодел. Не я водиш в ресторант Wendy’s, с цел да се похвалиш, а в първокласен клуб в Милано или Париж, и тъкмо това прави Lexus.

Германия е духовната татковина на първокласните седани, а Кьолн е единствено на четири часа път от мястото, където се създава S-класата, и на пет часа път от мястото, където се създава BMW Серия 7. LS400 не е щяла да се създава в Германия и от Lexus не са имали причина да показват автомобила преди огромния му дебют в Детройт.

Но марката желае да направи изказване, да хвърли ръкавицата, като показа LS400 на територията на Mercedes-Benz и BMW, което би трябвало да се смята за един от най-предизвикателните ходове, правени в миналото от автомобилна компания. Lexus прави това с огромен размах и този жест се отплаща.

2. Lexus кара всички да премислят ценообразуването си

Въпреки големите разноски за разработка Lexus пуска LS400 V8 в продажба за 35 350 USD през 1990 година, което е почти 83 000 USD при отчитане на инфлацията. Интересно е, че през 2024 година Lexus LS 500 с RWD стартира от 80 685 $, което го прави още по-изгодна оферта от истинския LS. Въпреки това първият LS към момента е най-хубавият от групата по наша преценка (линк към материал с ранглиста на всички генерации LS).

През септември 1990 година списание Time разгласява публикация, в която демонстрира резултата, който LS400 оказва върху пазара. Благодарение на феноменалното внимание на Toyota към детайла, продажбите на BMW в Съединени американски щати спадат с 29%, а на Mercedes-Benz – с 19%.

LS400 e бил задоволително наличен, с цел да се конкурира с по-малките бумери и Мерцедеси (съответно пета серия и е класа). BMW даже стига до такава степен да упрекна Lexus в дъмпинг на пазара.

Дори американските първокласни модели не са били в сигурност. Общо 35% от купувачите на Lexus, които го купуват за първи път, сменят своя автомобил с Cadillac или Lincoln.

Германците не са впечатлени и Mercedes-Benz сякаш харчи 1 милиард $ за създаването на W220 S-Class, с цел да унищожи LS400. Но за разлика от Lexus, Mercedes влага в недоказани технологии и пести откъдето може, вследствие на което W220 се трансформира в най-лошата S-класа, правена в миналото.

3. Бързо уголемява моделната гама

Един модел обаче не е задоволителен. LS400 беше шедьовър, само че не можеш да управляваш автомобилна компания единствено с един модел. Знаейки това, Lexus се погрижи да има още един модел на щанда на автомобилното ревю в Детройт, когато LS дебютира.

Неговият интервал за разработка е доста по-кратък и стартира едвам през 1987 година Lexus не харчи толкоз доста пари за ES 250. Той е издигнат върху платформата V20 на Camry и се предлага единствено с най-мощния мотор, употребен за това потомство.

Lexus евентуално не е направил задоволително, с цел да отличи ES 250 образно, само че интериорът е бил цялостен с екстри. Говорим за фурнир от същинска дървесина, озвучителна система Pioneer от висок клас, кожени седалки, електрически регулируема седалка на лидера, електрически шибедах и CD плейър.

Lexus го пуска в продажба за към 22 000 $, което в днешни пари е почти 52 000 $. Съвременният Lexus ES с 3,5-литров V6 се продава на дребно за 42 хиляди $, тъй че е по-достъпен и от дядо си.

Третият модел се появява през 1991 година и се назовава SC 400. Със същия V8 като при LS400, инсталиран зад предния мост, той на процедура съставлява автомобил със приблизително ситуиран мотор. SC 400 е показан през 1991 година като модел за 1992 година, само че по средата на 92-ра Lexus показва SC 300. Той е оборудван с известния 2JZ-GE I6 и е единственият модел на Lexus, предлаган с механична скоростна кутия.

Интересно е, че Toyota употребява първото потомство SC като платформа за разработка на Toyota Supra A80. Да, обзалагам се, че не сте знаели, че Lexus има пръст в създаването на един от най-емблематичните коли в историята.

Първото потомство SC е шлагер, а второто – не толкоз. Хората постоянно споделят, че Lexus не се асоциира със спортни коли, само че SC e там съвсем през цялото време. В наши дни performance лицето на марката се поддържа живо от три автомобила, всички задвижвани от славния 5,0-литров V8 на Lexus с естествено пълнене. Това са RC F, IS 500 и LC 500.

4. Изтегляне от пазара гради известност на компанията

В наши дни е съвсем несъмнено, че Lexus ще се окаже някъде покрай върха на всяко изследване за надеждност. В началото на тази година Lexus LX получи най-високата премия за надеждност. Lexus нормално се показва добре и в изследванията за задоволеност, макар че в последно време отстъпва с няколко места.

Репутацията на Lexus във връзка с звездното обслужване на клиентите се дължи на изтеглянето от пазара, което можеше да погуби компанията. През първата година на LS400 Lexus продава 8000 автомобила. Малък % от притежателите оповестяват за проблем сред алтернатора и акумулатора, дисторция на пластмасовия похлупак на третия стоп и за това, че круиз контролът не се изключва.

Вместо да потъне в самосъжаление или пък да замаже обстановката, Lexus употребява опцията да покаже на всеки различен авто производител какво е да владееш изкуството на обслужването на клиенти. Компания се обажда на притежателите на LS400, уговаря и комфортно време за приемане на автомобила и осъществяване на нужните ремонти.

Като бонус дилърите измиват автомобила и пълнят резервоара с гориво догоре. Lexus наема гаражно пространство за притежателите, които живеят на повече от 160 километра от най-близкия дилър, и изпраща техници от цялата страна, с цел да отстранят проблемите.

Вместо да потопи кораба, Lexus употребява неприятната обстановка, с цел да затвърди репутацията си на компания, която слага клиента преди всичко.

5. Главният изпълнителен шеф на Ford кара Lexus

Алън Мълали провокира брожения, когато назовава Lexus LS430 „ най-хубавата кола в света “, тъкмо преди Синият овал да го назначи за нов основен изпълнителен шеф на марката.

Мълали получи доста рецензии за този коментар и по-късно анулира поръчката си за по-нов модел, само че той пристигна във Ford с ясна декларация какво желае да прави.

За страдание Мълали дойде тъкмо когато пазарът на жилища се срина, давайки началото на Голямата криза. Той се отърва от някои „ мъртви души “, в това число Jaguar, Land Rover, Aston Martin и Volvo, и продаде огромна част от каузи на Ford в Mazda. Така събра 23 милиарда $ преди рецесията да настъпи, заради което Ford не се нуждае от държавна помощ.

Мълали взе някои уроци от Lexus, без значение дали съзнателно или не. Lexus проектира своите коли за Америка, само че и за световната публика. Мълали се прочу с използването на тактиката „ Един Форд “, която разреши на Ford да понижи разноските, като създава колите си за световната публика, а освен за избрани страни.

Така Съединени американски щати получи достъп до брилянтния Ford Fiesta ST от второ потомство, а Mustang най-сетне беше създаден с десен волан.

6. LFA е още една повратна точка за марката

Около десетилетие откакто Lexus стартира да продава коли, той взема решение да сътвори суперавтомобил. Да, знаем, че LFA не е суперавтомобил, в случай че се употребява обичайното определение за автомобил със приблизително ситуиран мотор, само че терминът е станал толкоз мъгляв, че към този момент никой не знае какво в действителност е това.

Lexus стартира да проектира LFA под кодовото име TXS през 2000 година От началото на хилядолетието до 2004 година прототипи постоянно са забелязвани на Нюрбургринг. LF-A Concept дебютира на Северноамериканското интернационално автомобилно ревю в Детройт, само че Lexus декларира, че това е единствено дизайнерско изследване и че няма да стигне до произвеждане. Въпреки това няколко дизайнерски детайла от истинската идея си проправиха път към крайния артикул.

LFA мина през същински пъкъл по време на разработката. Седем години след старта на плана инженерите вземат решение, че алуминиевата каросерия не е задоволително добра, по тази причина минават към въглерод, което постанова съвсем всичко да бъде проектирано напълно отначало. Очевидно е, че са били премисляни и няколко мотора, в това число хибриден V8.

За благополучие Lexus се стопира на 4,8-литров V10 с естествено пълнене, който се развърта до 9000 об/мин. Двигателят подвига и смъква обороти толкоз бързо, че аналоговият тахометър не може да го следва. Това е най-бързият Lexus, създаван в миналото, който оглавява изненадващо дългия лист с бързи модели на Lexus.

Lexus прави единствено 500 бройки и взима по 375 000 $ за удоволствието да притежаваш подобен модел. Въпреки това компанията губи пари от всеки образец, сходно на Bugatti с Veyron. Ние се смеехме на тази баснословна цена, само че в този момент знаем, че това е бил един от тези редки случаи, в които един автомобил в действителност е бил голяма инвестиция. Според Classic.com междинната цена на дребно на LFA сега е 862 457 $. Най-високата цена, платена в миналото за подобен автомобил, е с милион повече.

LFA потвърждава, че Lexus не е единствено one trick pony. До момента, в който суперавтомобилът е пуснат в продажба през 2012 година, Lexus има известност на производител на комфортни, меки първокласни баржи, които слагат изтънчеността над всичко останало. LFA потвърди, че японската марка може да направи всичко – с задоволително време и пари.

7. Lexus и моторните спортове

Lexus е една от последните марки, от които бихте очаквали да се занимават със надпревари, само че японската марка има вяра, че “който в неделя побеждава. в понеделник продава ” (win on Sunday, sell on Monday). На марката ѝ лиши известно време, с цел да навлезе в моторните спортове. През 1999 година, осем години след стартирането на автомобила на пазара, Lexus взе участие с два спортни автомобила GS 400 в северноамериканските серии за туристически коли Street Stock Championship.

GS 400 печели едно съревнование, само че скоро е сменен с IS 300. Първото потомство IS се оправя доста по-добре, като печели победи в класа и шампионата при конструкторите.

В Япония Lexus се състезава с SC430 в сериите Super GT, само че най-престижните надпревари, в които взе участие, са тези за устойчивост.
Lexus конструира няколко прототипни автомобила LMP и си осигурчява победа в класа на Rolex 24 часа на Дайтона през 2007 година със Скот Прюет, Хуан Пабло Монтоя и Салвадор Дуран зад кормилото.

През идната година печели още веднъж. Прототипът LF-A се състезава в „ 24-те часа на Нюрбургринг “ от 2008 до 2011 година Lexus даже конструира спортен автомобил GT3 въз основата на RC.

8. Изкуството на Такуми

Lexus наема майстори, с цел да подсигурява, че най-скъпите им модели са допустимо най-хубави във връзка с качеството на направа. Тези хора са известни като Takumi и работата им се състои в това да шият на ръка, да обработват каросерията на автомобила след нанасянето на главния пласт багра и да ревизират автомобила за всевъзможни дефекти.

Да, те употребяват модерни технологии, само че с цел да се реши дали моторът работи допустимо най-гладко и безшумно, нищо не може да се съпостави с Takumi със стетоскоп. Трябва да имаш гигантски нюх, зрение и слух.

Както не се влиза елементарно в Мордор, по този начин и не се стига просто ей по този начин до ранга на Такуми. Преди да кандидатствате за работа в Lexus, би трябвало да се отдадете на Toyota Group. За да станете специалист, са нужни 10 000 часа работа, само че статут на Такуми получавате едвам след 60 000 часа.

Но даже и статутът Takumi не е задоволителен, с цел да се освободите от изпита на всеки три месеца, който всички инспектори по боядисване би трябвало да минават.

Това е внимание към детайла безусловно като при Rolls-Royce за автомобил, който коства по-малко от една трета от цената.

9. Lexus към този момент публично създава ванове

Преди към десетилетие създателят прекара една седмица в Тайланд. В тези дни Toyota имаше над 80% пазарен дял там. Всеки път, когато излизахме, отбелязвахме Toyota Commuter, който съставлява базов миниван с девет места.

Често се натъквахме на нещо, което изглеждаше като версия на този ван на Lexus, въпреки че не можехме да разберем по какъв начин се споделя. Оказа се, че локалните поданици сами са си правили преустройствата, само че те бяха толкоз положителни, че почтено казано не можеше да се направи разлика.

На Изток има огромно търсене на миниванове и Lexus неотдавна показа второто потомство LM, което заменя вана, който се продаваше единствено от 2020 година до наскоро.

Новият LM е най-хубавото VIP преживяване. Забравете за LS 500. Ако желаете да седнете комфортно и да се отпуснете, LM е мястото, на което би трябвало да се спрете. Той има единствено 2,4-литров мотор с хибридна уредба, само че какво значение има това, в случай че живеете в страна, която е просто едно огромно запушване?

Ако ще стоите в запушване, може и да го извършите на задната седалка на LM, който може да бъде оборудван с 48-инчов екран и две накланящи се седалки сходни на тези в бизнес клас.

10. Lexus е построил единствено един в действителност тъп автомобил

Lexus дебютира с второто потомство SC на автомобилното ревю в Токио през 1999 година Изглеждаше добре, а спортно купе-кабриолет звучеше като отлична концепция, като се има поради историята на Lexus. 

Рецептата за обичайно спортно купе с падащ покрив също е ясна, както потвърждават Mazda Miata, Honda S2000, Nissan 350Z и BMW Z4. Поставяте мотора начело, седалките и скоростната кутия в средата и задвижването е на задните колела.

Най-големият проблем на SC 430 беше, че не знаеше какво желае да бъде, по тази причина Lexus направи цялостна каша с окачването. То успяваше да бъде непредсказуемо, като в същото време се нервираше и при най-малките пътни недостатъци.

4,3-литровият V8 генерираше единствено 288 к.с. и 429 Нм въртящ миг, а шестстепенният автоматик беше безумен. Автомобилът тежеше съвсем 1814 кг, а спирачките не можеха да се оправят даже с обикновено натоварване.

По някаква причина Lexus вгради и касетофон в централната подпора, което нямаше никакъв смисъл. По това време компактдисковете към този момент бяха заели мястото на главен източник на музика.

Сякаш това не е задоволително неприятно, Lexus изиска 68 000 $ за неудоволствието да притежавате подобен автомобил. Това е 95 хиляди $ през днешния ден, с цел да го сложим в подтекст.

През последната година от продажбата му (2010 г.) можеше да се купи Corvette Convertible или BMW Z4 от най-голям клас за 10 000 $ по-малко. Ако безусловно трябваше да имате японски автомобил, Honda S2000 от 2009 година се продаваше на половината от цената на SC.

Не е чудно, че Lexus се отхвърли напълно от името/емблемата SC и вместо него употребява LC.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР