От квантовите компютри до авиацията - нови гледни точки към

...
От квантовите компютри до авиацията - нови гледни точки към
Коментари Харесай

Графенът: Чудодейният материал, който ще промени бъдещето на човечеството

От квантовите компютри до авиацията - нови гледни точки към един неповторим материал...

Емил Василев 22:19 | 01.05.2024 0 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Десподов - 8:57 | 30.04.2024

Ексклузивно: До 2030 година Съединени американски щати и всички страни от Г-7 изцяло ще се откажат от потреблението на въглища

IT НовиниЕмил Василев - 12:48 | 30.04.2024

Кажете „ довиждане “ на Microsoft Windows 11 и „ здравей “ на Nitrux Linux 3.4.1

КосмосЕмил Василев - 8:00 | 01.05.2024

Свързване на Вселената: Китайски математик е построил „ мост “ сред квантите и космоса

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Графенът, разгласен преди 20 години за „ материал-чудо “ най-сетне стартира да оправдава упованията. Този материал, прочут със своята издръжливост, лекост и неповторими електронни свойства е изолиран за първи път през 2004 гoдина от учените Андре Гейм и Константин Новоселов, които по-късно получават за това Нобелова премия за физика. Оттогава графенът притегля огромен интерес, изключително откакто в пътна карта, оповестена в списание IOP Publishing се предвижда, че пазарът на графенови приложения може да доближи 5,5 милиарда $ до 2027 година.

Според отчет на Института за систематични и иновационни проучвания „ Фраунхофер “, пазарът на графен действително може да доближи тези суми. Приложенията на графена не са толкоз явни, колкото може да наподобява на пръв взор, само че все пак той намира приложение в разнообразни области. От електрониката и композитните материали до батериите от ново потомство.

Атомна конструкция на графена (модел)

Последните достижения включват създаването в ETH Zurich на двуслоен графен, който може да се употребява за основаване на дълготрайни кюбити за квантови компютри. Освен това графенът дава обещание да направи гражданска война в батериите.

Samsung и Huawei създават акумулатори, които могат да се зареждат доста по-бързо и да съхраняват повече сила, което е изключително значимо за електрическите коли.

Също толкоз значимо приложение на графена е потреблението му като композитен материал, който може да размени стоманата заради неповторимите си свойства на издръжливост и лекост. Това открива нови благоприятни условия пред авиационната промишленост за възстановяване на горивната успеваемост на самолетите.

Така, макар първичния песимизъм и по този начин наречения „ интервал на разочарованието “, графенът последователно показва своя капацитет, откривайки нови хоризонти в най-различни промишлености и технологии. Въпреки това, с цел да се трансфорат тези нововъведения в действителност са нужни спомагателни проучвания и разработки, изключително в региона на намаляването на индустриалните разноски.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР