За първи път мозъчен имплант помогна на пациент, който не

...
За първи път мозъчен имплант помогна на пациент, който не
Коментари Харесай

Ето това е достижение: имплантират ти чип и започваш да говориш и на друг език

За първи път мозъчен имплант оказа помощ на пациент, който не може да приказва думи, да поддържа връзка на два езика. Система за изкуствен интелект, обвързвана с невронен интерфейс, разпознава мислите на индивида и ги превежда на британски или на родния му испански език според от неговите планове. В допълнение към очевидните медицински приложения, новата технология дава опция на учените да схванат по-добре по какъв начин мозъкът обработва езиковите процеси.

„ Новото проучване е значим принос към разрастващата се област на невропротезите за възобновяване на речта “, споделя Сергей Стависки от Калифорнийския университет в Дейвис. Въпреки че в това изследване е взел участие единствено един пациент и следва още доста работа, „ има всички учредения да се счита, че в бъдеще, в комбиниране с други скорошни нововъведения, тази тактика ще работи с по-голяма точност “.

Пациентът, взел участие в опита, е претърпял инсулт през 20-те си години и е бил съвсем изцяло неподвижен. По-конкретно той е изгубил способността си да произнася ясно думите. По-късно той се съгласява на интервенция за имплантиране на електроди в неговия мозък, с цел да се изследва нервната интензивност и тя да се преобразува в думи на компютърен екран.

Първите думи, които произнася благодарение на невроинтерфейса, са на британски език. Въпреки това родният му език е италианският. Затова учените са създали нова система за изкуствен интелект, която поддържа два езика. ИИ е подготвен въз основата на наличния речник на пациента от близо 200 думи. Като се пробва да генерира сигнал в мозъка за всяка дума, той основава характерен невронен модел, който е уловен от електродите на импланта.

Системата за изкуствен интелект има два езикови модула – британски и испански. Но в действителност нищо не пречи да бъдат добавени и модули за други езици. Това е в действителност нещо ново – чип в мозъка и започваш да приказваш и на различен език. Когато в мозъка се появи първата дума от дадена фраза, двата модула ревизират на кой от тях моделът дава отговор повече, като правят оценка вероятността в проценти. Така буквално модулите построяват фрази.

И двата модула дефинират дали думата принадлежи към един от двата езика с 88% акуратност и декодират изречението със 75% акуратност.

В процеса на работа по невроинтерфейса учените са разкрили непредвидени аспекти на езиковата обработка в мозъка, оповестява Nature. Редица предходни проучвания благодарение на неинвазивни принадлежности демонстрират, че другите езици задействат разнообразни елементи на мозъка. Анализите на сигналите, записани непосредствено в предната част на мозъчната кора на този пациент, обаче демонстрират, че по-голямата част от интензивността на испански и британски език се демонстрира в една и съща област.

Нещо повече, неврологичната реакция на пациента не се е различавала от тази на децата, израснали в двуезични фамилии, макар че самият той е почнал да учи британски език като възрастен.

Всичко това значи, че другите езици имат най-малко няколко общи неврологични свойства и те могат да бъдат систематизирани и пренесени върху други хора.

Това в действителност е даже по-интересно – универсални чипове за разнообразни езици. Можем единствено да гадаем какви ще бъдат идващите опити на тези учени.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР