Нургюл Салимова заяви, че се надява в най-скоро време да

...
Нургюл Салимова заяви, че се надява в най-скоро време да
Коментари Харесай

Нургюл Салимова става гросмайстор при мъжете

Нургюл Салимова съобщи, че се надява в най-скоро време да покрие и третата норма за гросмайстор при мъжете, както и да запише сполучливо присъединяване на идната през септември Шахматна Олимпиада в Будапеща. Салимова, която неотдавна даде извънредно изявление за Фондация " Спорт в България ", показа своите упоритости и провокации, пред които е изправена в кариерата си.

" Имам още няколко шампионата, които са част от подготовката ми за Олимпиадата по шахмат, както и за рейтинг. Разбира се, пъдя третата си норма за гросмайстор за мъже - третата и последна ", сподели Салимова в изявлението.

Изминалата година бе извънредно сполучлива за 21-годишната българка, която реализира забележителни резултати както на самостоятелните си участия, по този начин и на отборните. Сега за " сияйната роза " предстоят няколко съществени събития, някои от които и отборни.

" Всички надпревари са еднообразно предизвикателство, само че отборните са едно равнище по-трудни за мен. Вярвам, че за всеки играч е по този начин, защото там играеш освен за себе си, само че и за тима, както беше предходната година, когато играхме за България ", разяснява тя.

Салимова също по този начин изрази желанието си от ден на ден девойки да се ориентират към шахмата, като тя има вяра, че скоро отново ще има жена, която да бъде равностойна на мъжете. " Аз постоянно съм го споделила, че в случай че приказваме за шахмат, бих желала повече девойки да се включват в него. Не приказвам единствено за България, приказвам в международен мащаб ", акцентира младата шахматистка.

Според нея психическата подготовка е от определящо значение що се отнася до изравняването на силите сред двата пола. Салимова е уверена, че с подобаващата подготовка българският шахмат ще реализира големи триумфи.

" Имаме мощно потомство девойки, станахме европейски първенци. Имаме и обещаващи младежи. След няколко месеца следва Шахматната Олимпиада в Будапеща, уповавам се, че там ще покажем още веднъж сходен резултат на този от Будва. Всички работим крепко за това. "

Тя показа също, че главен фактор зад успехите в спорта е усърдната работа. " Не съм виждала някой да стига върха единствено с гений, само че единствено с работа - да. Най-добре да имаш и двете ", сподели Салимова.

В идните месеци вниманието ще бъде ориентирано към подготовката и присъединяване на Салимова на влиятелни шахматни шампионати, където тя ще продължи да показва своята отдаденост и умения. България може единствено да се гордее с тази изключителна млада шахматистка, която с всеки минал ден продължава да издига името на страната на интернационалната шахматна сцена.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР