Iма много фактори, които определят качеството на съня . Не

...
Iма много фактори, които определят качеството на съня . Не
Коментари Харесай

Осем съвета за здрав и спокоен сън

Iма доста фактори, които дефинират качеството на съня. Не е задоволително да спите, само че би трябвало и да е пълноценно, с цел да бъде сънят в действителност спокоен и да сте отпочинали и с сила.

Физическата интензивност, осъществявана денем, графиците, храненията, напитките, това какво вършиме преди лягане, медикаментите, които приемате, възрастта, проблемите - всеки тези и други аспекти могат да трансформират качеството на съня или основат компликации при неговото съвместяване.

За да избегнете това, можете да следвате рекомендациите, посочени по-долу:

Ежедневна физическа интензивност

Добре е да правите някакъв тип физическа интензивност денем, защото това благоприятства почивката през нощта. Най-добре е да го вършиме заран или след работа. В никакъв случай не би трябвало да се случва преди лягане, тъй като по този метод ще тонизирате тялото си и ще бъде по-трудно за вас да заспите.

Дремки

Дремките са положителни, само че стига да не надвишават 20-30 минути. По този метод не се визира качеството на нощния сън. Най-добре е да не лягате. Пет минути сън в кресло са задоволителни, с цел да се разсъните ободрени и дейни.

Ободряващи питиета

От 15 часа нататък приемането на ободряващи питиета може да промени освен часа на заспиване, само че и неговото качество. Кафе, алкохол, чай, витамин С и други могат да забавят съня или да причинят бодърствуване.

Храна

Вечерите би трябвало да са леки и да се организират най-малко един час преди лягане. Приготвяйте елементарни ястия, избягвайте яхнии, пикантни или мазни храни, пържено и други

Използване на леглото единствено за сън

Без четене, без гледане на телевизия, без работа на компютър. Леглото би трябвало да се употребява единствено за спане. Можете да правите всички други действия на стол, кресло и така нататък

Рутина

В края на деня би трябвало да започнете серия от рутинни дейности, които оказват помощ на съня да пристигна в мечтаното време. Добре е да се отпуснете, което значи да избягвате интелектуалната активност и да употребявате допустимо най-слабо осветяване, с цел да стартира да се създава мелатонин. Трябва да си легнете, когато се появят първите признаци на сън: прозяване, бързо намигване, сухи очи. Ако това не бъде направено, потребността от сън изчезва след 15 минути и лишава още час и половина, с цел да се върне.

Условията към вас

Тялото създава хормона мелатонин, който провокира съня. Това се случва единствено в случай че в стаята въобще няма светлина. Ето за какво би трябвало да изключите светлината, когато си лягате. Старайте се да лягате и да ставате в естествени часове, тъй като спането на дневна светлина няма да е от помощ на качествения сън, написа vesti.bg. Температурните условия също имат значение, тъй че се предлага стайна температура от 18º. И най-после, чаршафите и матракът би трябвало да оферират нужния комфорт

График

Трябва да се опитате да си лягате и да ставате всеки ден едновременно, даже и в почивните ви дни. Всеки човек се нуждае от несъмнено време за сън, само че е обикновено то да е сред 6 и 8 часа. Престоят в леглото по-дълго от нормално може да утежни съня през идната нощ. Бъдете прецизни и не прекалявайте с излежаването.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР