Има достатъчно неща, за които да се тревожим - ядрената

...
Има достатъчно неща, за които да се тревожим - ядрената
Коментари Харесай

Какво ако Земята започне да се върти по-бързо?

Има задоволително неща, за които да се тревожим - нуклеарната война, изменението на климата, дали си мием зъбите вярно или не...  Ускореното въртене на Земята може да изчака. Малко евентуално е това да се случи скоро, пък и резултатът ще е подобен, че няма да сме в положение за паники... И въпреки всичко, какво в случай че?

Колко бързо се върти Земята в този момент? Зависи къде се намираме, тъй като планетата ни се върти по-бързо при екватора, където обиколката й е най-широка, в сравнение с полюсите. За 24 часа точка на екватора ще измине доста повече път, до момента в който още веднъж стигне началната си позиция, в сравнение с, да речем, Чикаго, който се намира по-близо до полюса. За да компенсира спомагателното разстояние, екваторът се върти с 1669 км/ч, до момента в който Чикаго се движи по постепенно – почти с 1207 км/ч.

Ако можехме да ускорим въртенето на Земята с 1,6 км/ч, равнището на морското ниво към екватора щеше се увеличи с няколко сантиметра, защото водата се придвижва от полюсите към екватора. „ Може да отнеме няколко години, с цел да видим това. “, споделя Витолд Фрачек, анализатор в ESRI, компания, която създава програмен продукт за географска осведомителна система (ГИС).
Това, което няма да ни убегне обаче, е, че някои от нашите спътници ще се отклонят от пътя. Сателитите, сложени в геосинхронна орбита, летят към нашата планета със скорост, която подхожда на въртенето на Земята, тъй че да могат да останат позиционирани над едно и също място от самото начало. Ако въртенето на планетата се форсира с 1,6 км/ч, сателитните връзки, телевизионното лъчение и военните и разследващите интервенции могат да бъдат прекратени, най-малко краткотрайно.
Ще можем да летимЦентробежната мощ от въртенето на Земята непрекъснато се пробва да ни изхвърли от планетата, нещо като дете на ръба на бърза въртележка. Засега се задържаме на земята, тъй като гравитацията е по-силна, само че в случай че тя стартира да се върти по-бързо, центробежната мощ ще надделее, споделя астрономът от НАСА Стен Оденвалд. Той счита, че в случай че екваторът се върти със скорост до 28 390 км/ч, тази мощ сила ще бъде задоволително огромна, с цел да изпаднем в безтегловност. Друг резултат от спомагателната центробежна мощ, която се генерира, когато екваторът се върти по-бързо и се бори с гравитацията, е, че в случай че на Северния полярен кръг тежите към 68 кг, то на екватора ще бъдете 67 кг.

Постоянен джет лаг* Колкото по-бързо се върти Земята, толкоз по-кратки ще стават дните ни. С увеличение на скоростта с 1,6 км/ч, денят ще стане единствено с към минута и половина по-къс и нашите вътрешни часовници на тялото, евентуално няма да виждат. Но в случай че се въртяхме със 161 км/ч по-бързо от нормално, денят щеше да е към 22 часа. За телата ни това би било като да минаваме към лятно часово време всеки ден. Вместо да връщаме часовниците с един час обратно, ще би трябвало да ги връщаме с два часа всеки ден, без тялото ни да може да се приспособи. Всичко това е единствено в случай че Земята се форсира ненадейно. „ Ако последователно се форсира в продължение на милиони години, ние ще се приспособяваме и ще се оправим с това “, споделя Оденвалд.

По-силни ураганиПри постепенно ускорение на  въртенето на Земята може и да не видим огромна разлика в държанието на ветровете и метеорологичните модели. Екстремното време обаче може да стане по-разрушително. „ Ураганите ще се въртят по-бързо “, споделя той, „ и ще са задвижвани от повече сила. “ Причината още веднъж е оня чудноват феномен, който споменахме по-рано: Земята се върти по-бързо при екватора. Ако тя въобще не се въртеше, ветровете от Северния полюс щяха да духат по права линия към екватора и назад. Но в този момент пътят на ветровете се отклонява на изток. Това се назовава резултат на Кориолис и по тази причина ураганът се върти. При ускорено придвижване на Земята оста й, се форсира и придвижването на ветровете на изток.

Преразпределяне на водните ресурсиКомпенсаторната скорост на въртене при екватора значи, че водата в океаните ще стартира да се натрупва там. С ускоряване от 1,6 км/ч, равнището на водата към екватора ще нарасне с няколко сантиметра единствено за дни. При ускоряване 161 км/ч екваторът ще стартира да се „ дави “.
„ Басейнът на Амазонка, Северна Австралия, да не приказваме за островите в екваториалния район, всички те биха потънали, по мои калкулации сред 9 до 19 метра под водата “, споделя Фрачек.
Ако удвоим скоростта при екватора, тъй че Земята да се върти 1609 км/ч по-бързо, „ като се изключи най-високите планини, като Килиманджаро или най-високите върхове на Андите всичко в екваториалния район ще бъде залято. “ Нивото на водата в полярните райони ще спадне и Северният ледовит океан ще стане доста по-плитък.

И най-накрая, при въртене към 27359 км/ч, центробежната мощ на екватора ще подхожда на силата на гравитацията. След тази скорост „ може да изпитаме противоположен дъжд “, спекулира Фрачек. „ Капките вода може да стартират да се движат от долу нагоре. “ В този миг Земята ще се върти повече от 17 пъти по-бързо от в този момент и евентуално няма да останат доста хора в екваториалния район, които да се удивляват на феномена. „ Ще се изселят към полярните райони или най-малко междинните ширини “, споделя Фрачек.
ЗеметресенияПри доста бързи скорости - към 38624 км/ч - и в продължение на хиляди години, земната кора също ще се размести, изравнявайки се на полюсите и изпъквайки към екватора. „ Ще има големи трусове “, счита Фрачек. „ Тектоничните плочи ще се движат бързо, а това би било пагубно за живота на земното кълбо. “

Да забавим ход!Според Оденвалд Земята непрекъснато се трансформира. При земетресение обиколката на Земята понижава съвсем нищожно, само че задоволително, с цел да повлияе скоростта на въртене на Земята. Голяма въздушна маса пък може да има противоположен резултат – да забави въртенето, тънко и леко като кънкьорка.
Ходът на времето също въздейства на скоростта на въртене. Преди към 4,4 милиарда години когато се е образувала Луната, Оденвалд пресмята, че нашата планета евентуално е имала формата на сплескана футболна топка и се е въртяла толкоз бързо, че всеки ден е бил дълъг единствено към четири часа. От тогава въртенето на Земята се забавя с към 6 км/ч на всеки 10 милиона години, най-много заради гравитационното привличане на Луната към нашата планета. Така че е доста по-вероятно въртенето на Земята да продължи да се забавя, а не да се форсира.

„ Няма метод Земята да форсира скоростта си на въртене по този начин ненадейно “, споделя Оденвалд. „ Затова би трябвало да бъде ударена от задоволително огромен обект, а това ще втечни кората, което първо ще постави завършек на живота ни. “
джет лаг* – десинхроза; нарушение на ритъма на организма при пътешестване на далечни дистанции със аероплан до друга часова зона

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР