Илюстрация Увеличаване Автор: Петър Карабоев Смаляване Френската Ривиера обикновено събужда

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Петър Карабоев Смаляване Френската Ривиера обикновено събужда
Коментари Харесай

Френската Ривиера отвъд клишетата

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Петър Карабоев Смаляване
Френската Ривиера нормално разсънва визия за недосегаем разкош, кинозвезди в Кан и служители на реда от Сен Тропе. Но това от дълго време са клишета. Не е фантазия в ранен следобяд да се окажеш в плажно заведение с Жан-Пол Белмондо и да си направиш селфи на аления килим в Кан, на идващия ден да забъркаш парфюм в лабораториите на Galimard в Грас, а на третия средновековни улички на Антиб да те отведат до бар за абсент в някогашна подземна римска цистерна. За да разпалват въображението, наоколо са скатовете на Френските Алпи – през март задоволително заснежени, с цел да карате ски сутринта и да слезете до морето за следобеден кайтсърф.

Крайбрежната средиземноморска линия от Тулон до италианската граница към този момент е на два часа полет със аероплан непосредствено от София до Ница и всеки с задоволително любознание може персонално да ревизира митовете за Лазурния бряг. Едно от удобствата е, че полетите са заран, само че не невероятно рано, и разрешават образуване на един дълъг уикенд от петък до понеделник, или туристическа случка през първите четири дни работната седмица. Според желанието престоят може да е в апартамент чартърен (цените нормално са към 50 евро) или хотел, като съвсем несъмнено ще получите обещаното равнище на обслужване.

Ница е несъмнено градът, който изкушава да послужи за база, откъдето да потеглите на еднодневни пътувания до останалите забележителности. При този вид най-удобно е да се употребява трен, с цел да се избегнат автомобилните тапи, а и цените са алегорични – до Кан и назад да вземем за пример билетът е под 20 евро, а пътуването лишава по-малко от половин час. Така обаче има риск човек често-често да си гледа часовника, да прави взаимни отстъпки с това, което би желал да посети, и да пропусне паметен залез или изгрев над нов пейзаж.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Петър Карабоев Смаляване

Ривиерата дължи репутацията си на заможните англичани, които преди към 200 години са почнали да търсят слънцето и мекия климат на Южна Франция. Причините са били свързани повече със здравословните им проблеми, предизвиквани от английското време и задимените викториански градове, в сравнение с с туризъм. Когато се появява железницата, стартира епохата на всеобщите пътувания, а евтината работна ръка от прилежаща Италия прави напълно наличен животът на брега на Средиземно море за тогавашните жители. Но Лазурният бряг надалеч не е единственото нещо, което си коства да бъде забелязано през днешния ден.

Грас да вземем за пример притегля със славата си на Столица на парфюмерията и наличието на три огромни имена в тази промишленост, снабдяващи с аромати и есенции международните марки. В града, разказан във финала на романа " Парфюмът " на Патрик Зюскинд, е oснованата в средата на XVIII век Galimard, появилата се век по-късно Molinard и най-младата - записаната през 1926 година Fragonard. Възвишенията в близост пазят региона от духането на мистрала от юг и на студените ветрове от север и го трансформират в идеално място за дълготрайно развъждане на ароматни растения, част от които са нетипични за Южна Европа.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Петър Карабоев Смаляване

Как тъкмо всичко това се е трансформирало в промишленост може да се види в Международния музей на парфюма , само че и всяка от трите компании има лични музейни секции със сладкодумни домакини. В музея има освен уреди и артикули от 5000 години история на парфюмерията от целия свят, само че и опция за пръв път да опитате на какво мирише кокаин или опиат.

Срещу 53 евро в Galimard оферират двучасово развлечение, в което групи от по дузина посетители могат да се опитат да изработят парфюм по лична рецепта. Всеки сяда на работно място пред така наречен благоуханен или парфюмериен орган (бюро с 4-5 реда, изпълнени с най-малко 200 шишенца с есенции) и с упътванията на инструктор малко по малко стига до лична формула и име на творението съгласно въображението, с което разполага сега. Всичко приключва с подарък от 100 мл (по-скоро нещо приблизително сред парфюм и eau de toilette) в определена персонално от госта опаковка, етикет с неговото име и грамота за " Почетен занаятчия парфюмерист ".

За славата на френската кухня и виновност от тази част на страната е писано премного, по тази причина не забравяйте единствено един съвет – тук никой не бърза да става от масата, каквото и да написа в програмата. След това се схваща за какво това лишава най-малко 2 часа и никой не съжалява.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Петър Карабоев Смаляване

Слизането до морето е бързо и всеки от градовете си коства най-малко ден престой. Кан да вземем за пример надалеч не е единствено крайбрежният бул. " Кроазет " с бутици с пуловери по 880 евро и яхти за милиони, а конгресният център на най-прочутия в света кинофестивал е изненадващо неугледен. Тук - както и на всички места из региона - има колоритни пазари с всевъзможни блага на слънчевия климат и море, улици като Rue Meynadier с изцяло налични магазини и 15-минутно корабоплаване с ферибот до островите Света Маргарита и Илон, подаряващо фантастична панорама към града и - след посещаване на килията на Желязната маска - разкоша на постоянно зелена средиземноморска дива природа.

Антиб предлага още памет за античните финикийци и гърци, основали селищата по брега, и прочут музей с произведения на модернисти и на Пабло Пикасо. Ница може да изненада с махленски джаз и локална кухня, мощно повлияна от близостта с Италия, а Монако - с това какъв брой доста не се вписва измежду градовете на Ривиерата.

Всяко от тези места развихря въображението и си заслужава най-малко по едно четиридневно пътешестване. Най-невинната рекомендация е човек да не помни за клишетата, да вземе камера с доста памет карти и да отвори всичките си сетива за удоволствие. Само по този начин персонално ще си отговори за какво назовават това място Лазурен бряг.

Wizz Air стартира от 26 март полетите си до Ница всеки понеделник и петък. Цените за еднопосочно пътешестване за месец май стартират от 87.99 лева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР