Илюстрация на планетата TRAPPIST-1c, изготвена на базата на откритията, направени

...
Илюстрация на планетата TRAPPIST-1c, изготвена на базата на откритията, направени
Коментари Харесай

Джеймс Уеб отхвърли вероятността, че TRAPPIST-1c е близнак на Венера

Илюстрация на планетата TRAPPIST-1c, направена въз основата на откритията, направени от телескопа “Джеймс Уеб ”. Image credit: NASA, ESA, CSA, Joseph Olmsted (STScI)

“Джеймс Уеб ” продължава да характеризира планетарната система TRAPPIST-1, една от най-вълнуващите известни на човечеството системи и намираща се близо до Слънчевата система, на 40 светлинни години от нас. В края на март оповестих, че бяха направени първите открития за най-близката до звездата планета – TRAPPIST-1b. Сега дойдоха първите данни за TRAPPIST-1c – и те не са каквито учените чакаха.

“TRAPPIST-1c е забавна, тъй като съставлява близнак на Венера – има същия размер като Венера и получава същото количество светлина от звездата си, каквото Венера получава от своето Слънце ”, счита Лаура Крайдберг от института Макс Планк и съавтор на научната обява в Нейчър. “Затова мислехме, че ще има и плътна въгледвуокисна атмосфера като Венера ”.

Но данните от галактическия телескоп “Джеймс Уеб ” демонстрират тъкмо противоположното – TRAPPIST-1c се оказа сходна с TRAPPIST-1b.

“Въпреки че първичните ни измервания не дават безапелационна информация за природата на TRAPPIST-1c, те несъмнено ни оказват помощ да отстраняваме част от евентуалните характерности. Данните ни са съвместими с планета, която е гола канара или без атмосфера, или планета, която има извънредно тънка въгледвуокисна атмосфера – по-тънка от тази на Земята и дори Марс, и която не има облаци ”, твърди Себастиян Зиеба, водещ създател на обявата. “Ако планетата притежаваше плътна въгледвуокисна атмосфера, щяхма да следим малко вторично затъмнение или нямаше да следим никакво. Това е по този начин, тъй като CO2 всмуква лъчите от 15-микрона – в случай че на планетата имаше CO2, нямаше да засечем такава светлина от нея ”.

Макар че още е рано да се каже, резултатите от изследването загатват песимистични сюжети за планетите TRAPPIST-1d, TRAPPIST-1e, и TRAPPIST-1f, които са най-интересни от планетарната система, тъй като са на такова разстояние от звездата си, позволяващо развиването на живот. Отсъствието на плътна атмосфера на TRAPPIST-1c е индикатор, че тя се е формирала от примитивен материал, който не съдържа огромно количество вода. Ако същото се окаже правилно и за идващите три планети, това евентуално значи, че те не имат нужните съставни елементи, с цел да разрешат еволюцията на живи организми.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР