Илон Мъск ще бъде сред гостите на четиридневното фентъзи парти

...
Илон Мъск ще бъде сред гостите на четиридневното фентъзи парти
Коментари Харесай

Мелони подгрява десницата с фентъзи парти, Мъск е главният герой

Илон Мъск ще бъде измежду гостите на четиридневното фентъзи празненство на италианския министър председател Джорджа Мелони.

Тази година то дава обещание повече развлечение и искра, в сравнение с е имало за последните 25 години, оповестява Euronews.

Фентъзи манията на Мелони

Всичко стартира през 1998 година, когато Джорджа Мелони към момента не е позната фигура в италианската политика.

Но като началник на римския клон на Azione Giovani (младежката секция на към този момент несъществуващата партия Alleanza Nazionale), тя основава общонационално събитие за консервативната юноша в страната. То е наречено на името на Атрею, един от основните герои на фентъзи кино лентата от 1984 година по романа Never Ending Story.

За феновете на Мелони, които са наясно с манията ѝ по фентъзи жанра, името напълно не е изненадващо. Нито фактът, че концепцията за основаването на „ Атрею “ й хрумва, откакто през 90-те години посещава Hobbit Camp - сходен на Уудсток лагер, проведен от постфашистката партия Movimento Sociale Italiano за младежи, които са фенове на книгите на Толкин.

Но тазгодишното издание на фентъзи фестивала, който се организира от четвъртък, 14 декември, до неделя, 17 декември, ще се разграничава от предходните.

На първо място, Мелони към този момент не е в периферията на италианската политика, а на самия връх. Второ, новата роля на министър председател ѝ разреши да притегли  високопоставени гост-звезди на странното си събитие, в това число най-богатия човек на планетата Илон Мъск и водача на испанската популистка партия Vox Сантяго Абаскал.

За какво е фестивалът

Според Пиеро Гарофало, професор по италиански науки в Университета на Ню Хемпшир в Съединени американски щати, „ Атрею “ е " не толкоз политическа спогодба, колкото партийно политическо събитие ".

Фестивалът, на който тази година ще има коледно село и ледена пързалка, включва юношески концерти, изложения, диспути и комизъм и се концентрира върху общуването, а освен върху политическите диалози.

Темата на тазгодишното издание е " Bentornato orgoglio italiano " ( " Добре пристигнало назад, италианско самочувствие " ) " - заглавие, което изцяло подхожда на предизборния манифест и непрекъснатата мантра на Мелони.

И въпреки събитието да е запазило обичайния си обществен и радостен темперамент, политическото му значение тази година е неоспоримо.

" Днес, с политическия напредък на Джорджия Мелони и неотдавнашните изборни триумфи на " Италиански братя ", „ Атрею “ придобива все по-голямо значение и медийно внимание ", споделя Гарофало пред Euronews.

" Сега фестивалът служи като платформа за показване на интернационалния престиж на Мелони и на интеграцията на италианската десница в интернационалната общественост ", добавя той.

Височайше наличие

Списъкът с гостите включва всички представители на европейската и интернационалната десница.

Сред най-видните са Илон Мъск, който се чака в събота, албанският министър председател Еди Рама и испанският водач на крайнодясната партия Vox Сантяго Абаскал.

Elon Musk sarà ospite di Atreju a Roma questo sabato. Il tycoon ha accettato l'invito della presidente del Consiglio Giorgia Meloni https://t.co/6kyLIXJx0F
— RaiNews (@RaiNews) December 12, 2023
Министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак, " който споделя с Джорджа Мелони неортодоксални подходи за справяне с притока на мигранти, ще се срещне с премиера в събота сутринта по време на фестивала ", споделя Гарофало.

Според него обаче, присъединяване в празника не значи автоматизирано взаимност или поддръжка за Мелони.

" Например няколко водачи на опозиционни партии, измежду които Матео Ренци, Карло Календа, Анджело Бонели и Микеле Емилиано, също ще участват на фестивала с вярата да привлекат гласове и да се изявят ", споделя той.

" Всъщност присъединяване е сигнал за възходящото значение и видимост. Въпреки това, с изключение на посетителите, които евентуално ще надвишават 100 000 душ, и необятното медийно отразяване (дължащо се значително на видните гости) през идващите дни, това не е събитие, което се следи с необикновен интерес от необятната общност, макар че сигурно ще заеме централно място в медиите ", добавя той.

Любопитен факт е, че Урсула Фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, е отклонила поканата за фестивала.

The NeverEnding Story

Джорджа Мелони акцентира смисъла на романа още в обява във Фейсбук през 2019 година, отдадена на 40-годишнината от публикуването му.

" Много значим разказ, който беляза детството ми. Борбата и успеха против Нищото - зложелател, който се пробва да изтощи въображението на младежта, като я лишава от полезности и през днешния ден съставлява въодушевяващ знак. Имайки поради този модел, аз постоянно съм продължавала своята политическа пристрастеност! ", написа бъдещият министър председател тогава.

Мелони постоянно загатва и " Властелинът на пръстените " на Дж. Р. Р. Толкин, който тази година беше обект на огромна галерия в Рим. Сред фентъзи идолите ѝ са още " Игра на тронове " и манга героят и галактически корсар капитан Харлок.

Възраждане на остаряла традиция

" Увлечението по фентъзи жанра от постфашистката последна десница датира отпреди Мелони и се появява като различим феномен в Италия през 70-те години на 20 век ", изяснява Гарофало. " Италианските националисти се нареждат като дребна общественост от носители на истината, които се изправят против непреодолимата затъпяваща мощ, която загрозява обществото. ", изяснява той.

Според него фантастичните разкази обезпечават блестящо опълчване и отменяне на модерния свят, представяйки " като благородни битките на обичайните общества за опазване на идеализираното минало против заканите от смяна, въплътени от външни сили ".

В този подтекст присвояването на фентъзи символиката в политическия дискурс от страна на Мелони се вписва в тази традиция.

" Когато признакът е действителен, крайният резултат е действителен. Както споделя Джорджа Мелони: " Не считам " Властелинът на пръстените " за фентъзи ", добавя професорът.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР