Всеки има приятел или член на семейството, който киха безумно

...
Всеки има приятел или член на семейството, който киха безумно
Коментари Харесай

Защо някои хора кихат толко мощно

Всеки има другар или член на фамилията, който киха безумно мощно. Дотолкова, че ни кара да се чудим дали не е нарочно…

Както споделя неврологът Алън Хирш пред NBC News: „ Някои хора се смеят мощно, други – едва. Подобно е ситуацията и с кихането; то частично е резултат от личността и самостоятелните ни особености, без значение дали го осъзнаваме, или не. Всъщност съгласно Live Science малко над 45% от мъжете признават, че „ кихат мощно “, до момента в който 32% от дамите настояват, че съзнателно задържат кихането си, с цел да е по-тихо.

Психиката ни обаче не е единственият определящ фактор за силата на кихането; анатомията ни също играе роля, по-конкретно – размерът и потенциалът на белите дробове. „ Колкото по-дълго задържате дъха си, толкоз по-драматично е кихането “, споделя Ричард Харви, ринолог в университетските лечебни заведения „ Сейнт Винсент “ и „ Макуори “. Начинът на кихане също е от голяма важност: „ Ако кихате през устата, кихането ще бъде по-силно [за разлика от през носа] “, в което има логичност.

Ако в миналото ви се е налагало да кихате измежду доста хора, може би сте се замисляли дали да не се опитате да задушите кихавицата.

Всъщност в никакъв случай не би трябвало да се пробвате да задържате кихането си.

Интензивността на налягането, което се натрупва, е голяма – дотолкоз, че задържането може да докара до увреждане на кръвоносните съдове, пръсване на тъпанчето или даже до аневризма. В последна сметка е по-безопасно да рискувате да предизвикате мощен звук – т.е., по-добре на открито, в сравнение с вътре.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР