Икономистът Щерьо Ножаров представя презентация на 4 ноември пред Икономическата

...
Икономистът Щерьо Ножаров представя презентация на 4 ноември пред Икономическата
Коментари Харесай

Щерьо Ножаров: При кръговата икономика целта е да няма отпадъци



Икономистът Щерьо Ножаров показва презентация на 4 ноември пред Икономическата комисия на Организация на обединените нации за Европа. Темата е въвеждане на “Кръговата стопанска система във вътрешноводния превоз “.

Щерьо Ножаров  разяснява в “Нашият ден “:

" Става дума за унифициране на разпоредбите за ръководство на отпадъците, които са освен корабните боклуци от вътрешноводния превоз, само че и пристанищните уреди като пристанищна инфраструктура, което също е извънредно значим въпрос за нашата стопанска система.

В нашата стопанска система вътрешноводният превоз , потреблението на р. Дунав все още не е дейно , настрана и кръговата ни стопанска система, само че това е друга тематика.

Новият акцент тук е, че, в това число и в България, множеството хора не вършат разлика сред линейна, рециклираща и кръгова стопанска система. Смята се, че сега минаваме от линейна стопанска система, при която отпадъците се депонират в крайния си стадий, към кръгова, а ние в действителност от дълго време сме и в рециклираща стопанска система.

При рециклиращата стопанска система колкото повече боклуци се рециклират, толкоз по-добре, до момента в който при кръговата стопанска система задачата е да няма боклуци . Всичко да може да се употребява наново с дребна интервенция или доработка.



Това е напълно друга идея, която включва и цифровизация, стопанска система на шерването и други такива процеси, които са доста комплицирани.

Целта на Икономическата комисия за Европа на Организация на обединените нации е унифициране на разпоредбите за всички страни в тази област, тъй че да се мине на последващо равнище във връзка с ръководството на този вид характерни боклуци.

Вътрешноводният превоз е извънредно значим за стопанските системи и за свързаността и подвижността в Европа. На второ място, това е една част от модерната вълна на Организация на обединените нации, която е за така наречен " въглеродна индиферентност ", която би трябвало да бъде реализирана най-късно през 2050 година Акцентът към този момент би трябвало да бъде преместен от сухоземен към по-екологичните видове превоз.

Или пък интермодалност, което значи обвързвано потребление на другите видове превоз. Повечето товари би трябвало да минават по воден и железопътен превоз, тези, които са щадящи за околната среда. Тъй като акцентът ще се ускори натам, има опит да се модернизира мощно този развой. Той е значим както за стопанската система, само че той е и част от тази съвременна вълна за въглеродна индиферентност и блян към един по-чист и зелен свят. "

Предложенията

" Самите оферти са свързани с разделянето на отпадъците на такива, които подлежат на непосредствено наново потребление за други потребности, чиито съставни елементи подлежат на непосредствено наново вложение, редизайн, основаване на платформи, на запас за споделено потребление на запаси от вида на споделената стопанска система и съответното им наемане. "

Чуйте Щерьо Ножаров в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР