Икономиката на Русия навлезе в рецесия, тъй като брутният вътрешен

...
Икономиката на Русия навлезе в рецесия, тъй като брутният вътрешен
Коментари Харесай

Русия изпадна в рецесия

Икономиката на Русия навлезе в криза, защото брутният вътрешен артикул на страната се е свил с 4% през третото тримесечие на годината. Това демонстрира предварителната оценка на националната статистическа организация Росстат, оповестява " Франс прес ".

4-процентно стесняване на Брутният вътрешен продукт имаше и през второто тримесечие, защото западните наказания са удар за стопанската система на Русия.

4-процентният спад на икономическото произвеждане сред юли и септември обаче е по-малък от предстоящото от доста анализатори стесняване от 4,5%.

Свиването се дължи на 22,6% спад в търговията на едро и 9,1% спад в търговията на дребно.

Същевременно строителството е повишено с 6,7%, а селското стопанство - с 6,2%.

Рецесията нормално се дефинира като две поредни тримесечия на икономическо стесняване, а Русия за последно претърпя техническа криза в края на 2020 година и началото на 2021 година, когато светът преминаваше през пандемията от ковид.

Руската стопанска система се показа добре при започване на 2022 година с 3,5% нарастване на Брутният вътрешен продукт, само че началото на офанзивата в Украйна провокира вълна от наказания от страна на Запада.

Наложените ограничавания върху износа и вноса, дефицитът на личен състав и проблемите с доставката на аварийни елементи натовариха мощно съветската стопанска система.

На 8 ноември Централната банка предвижда, че Брутният вътрешен продукт ще се свие с 3,5% тази година.

Международният валутен фонд и Световната банка пресмятат надлежно спад на съветския Брутният вътрешен продукт от 3,4% и 4,5%.

По данни на Росстат макар свиващата се стопанска система равнището на безработицата в Русия е 3,9% през септември.

През октомври Централната банка на Русия резервира главната си рента на 7,5%. За първи път от началото на военната атака в Украйна главният лихвен % остава неизменен.

Централната банка не възнамерява да промени лихвения % до края на годината, което е знак за " адаптиране " към " новата действителност " , съобщи нейният шеф Елвира Набиулина.

След като Русия беше наранена от западните наказания, банката фрапантно увеличи главния лихвен % от 9,5% а на 20% в опит да противодейства на инфлацията и да поддържа рублата.

Източник: Франс прес
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР