Икономиката на Китай е нараснала по-бързо от очакваното през първото

...
Икономиката на Китай е нараснала по-бързо от очакваното през първото
Коментари Харесай

Икономическият ръст на Китай надмина прогнозите, но блокадите тежат на перспективите

Икономиката на Китай е повишена по-бързо от предстоящото през първото тримесечие, само че формалните данни демонстрират стесняване на потребителската интензивност, защото блокадите поради разпространяването на ковид-19 помрачават вероятностите за напредък на страната.

Брутният вътрешен артикул (БВП) се е покачил с 4.8% в съпоставяне със същия интервал година по-рано, откакто се усили с 4% през последните три месеца на 2021 година На тримесечна база растежът на Брутният вътрешен продукт е 1.3%. Очакванията на анализаторите бяха за покачване от 4.4% на годишна база и 0.6% на тримесечна.

Продажбите на дребно, които са значим индикатор за потребителските разноски, са се намалили с 3.5% през март. Това е първият спад на годишна база от юли 2020 година и е много над предвижданията за стесняване с 1.6%. Причина за неприятния резултат са рестриктивните мерки на управляващите в опит да противодействат на най-тежкото огнище на ковид в страната от над две години. През предишния месец формалното равнище на безработица се увеличи до 5.8%, което е най-високото от май 2020 година
Реклама Натиск върху Си
Данните за стопанската система ще окажат по-голям напън върху държавното управление на президента Си Цзинпин, което още веднъж удостовери уговорката си към политика на нулев коронавирус макар възходящите разноски и разстройства в най-големите градове в страната. През април, когато икономистите чакат интензивността да се утежни, инфекциите в Китай се усилиха и финансовият център Шанхай беше блокиран.

Новата вълна на инфектирани и последвалата поредност от ограничавания идват в нерешителен миг за китайската стопанска система след дългова рецесия в имотния бранш. Правителството си е сложило за цел растеж на Брутният вътрешен продукт от 5.5% през 2022 година, която е най-ниската от 30 години.

Фу Лингхуи, представител на Националното статистическо бюро, съобщи, че стопанската система като цяло е постоянна, само че обърна внимание на честите огнища на коронавирус и все по-тежката и комплицирана интернационална среда. " Страната е изправена пред повтарящи се талази на пандемията на доста места и нейното влияние върху стопанската система се усилва ", сподели той, представен от Financial Times.

Данните за първите три месеца не дават визия за отрицателните резултати от блокадата на Шанхай поради вълната от инфектирани с ковид. Анализатори от Nomura предходната седмица пресметнаха, че 45 града, виновни за към 40% от Брутният вътрешен продукт на Китай, са били под цялостно или отчасти блокиране, и прибавиха, че страната е в " риск от криза ".
Реклама
Томи Ву, водещ китайски икономист в Oxford Economics, допусна, че нарастването на Брутният вътрешен продукт с 4.8% " отразява главно растежа, следен в формалните данни за януари-февруари преди отслабването на икономическите действия през март ". Според него централното държавно управление се пробва да балансира и минимализира вредите от рестриктивните мерки поради последната вълна от инфекции с коронавирус, само че спирането евентуално ще продължи седмици и ще се отрази върху активността през април и през май, в случай че не и по-дълго.

За разлика от неочакваното стесняване на потребителските разноски индустриалното произвеждане, което беше огромен мотор за първичното възобновяване на Китай от пандемията през 2020 година, се повиши с 5% на годишна база през март. Инвестициите в дълготрайни активи набъбнаха с 9.3% през първите три месеца на 2022 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Дори преди вълната от мощно заразния вид на омикрон да набере скорост, китайската стопанска система беше наранена от рецесия с недвижими парцели поради проблемите на мощно задлъжнялата компания Evergrande, която се популяризира в целия бранш.
Помощ от централната банкаКитайската централна банка реши късно в петък - за първи път тази година, да понижи запасите на банките, като по този метод освободи към 530 милиарда юана (83.25 милиарда долара) дълготрайна ликвидност. Това беше значително предстоящо, откакто по-рано през седмицата държавното управление разгласи, че инструментите на паричната политика - в това число намаляването на наложителни запаси на банките, би трябвало да се употребяват навреме. Политиците би трябвало да са сигурни, че нищо няма да се обърка преди конгреса на ръководещата комунистическа партия през есента, на който президентът Си Цзинпин съвсем несъмнено ще си обезпечи трети мандат като водач.Смятаме, че в навечерието на партийния конгрес централната банка ще даде приоритет на растежа, изключително в случай че борбата с ковид-19 се проточи и имотният пазар не успее да се възвърне, декларират анализаторите на Barclays. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Право 3 Земеделие 1 Енергетика 2 Земеделие 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Транспорт 3 Свят Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР