Икономиката на Гвиана расте с най-бързите темпове в света благодарение

...
Икономиката на Гвиана расте с най-бързите темпове в света благодарение
Коментари Харесай

Голямото богатство на малка Гвиана

Икономиката на Гвиана пораства с най-бързите темпове в света с помощта на петролните находища, които откри край крайбрежията си. Тя има капацитет да се трансформира в един от водещите производители на нефт в света, само че първо би трябвало да се оправи с редица провокации. Въпреки компликациите държавното управление на Гвиана се пробва да мисли дълготрайно и да не разреши на страната да си навлече " проклятието на ресурсите ".
Най-бързо растящата стопанска система в света тази година не е богата, софтуерно напреднала страна, нито някой от до неотдавна бързо разрастващите се " азиатските тигри ". За изненада на мнозина шампионата в действителност държи дребната южноамериканска страна Гвиана, чиято стопанска система през 2023 година се чака да порасне с над 38%, а общо за последните две години тя на процедура удвои размерите си. Нейният главозамайващ резултат значително е въпрос на шанс - повода за взрива са огромни залежи на нефт, които страна откри край крайбрежията си.

През последните няколко години Гвиана откри нефтени находища, които се равняват на към 11 милиарда барела. Така страната влиза в топ 20 по евентуален рандеман и се подрежда наедно с производители като Бразилия, Алжир и Норвегия. Според някои оценки с продължаващите изследвания количествата могат да доближат до 20 милиарда барела. Затова страната, чието име на езика на локалното население значи " земя на многото вода ", към този момент има не по-малко съображение да се назова " земя на петрола ".

Бъдещето обаче не наподобява безметежно, тъй като искания към тези находища прояви прилежащата Венецуела.
Реклама
Повече от 200 години Каракас претендира за права върху Есекибо - обширна част от територията на прилежаща Гвиана, където са направени и откритията на нефт и газ. Но едвам в този момент реши да организира референдум за завладяването на зоната с повърхност към 160 хиляди кв. км. Бразилия към този момент усили военното наличие в северните си региони, които граничат с двете страни.
На вълната на черното злато
Доскоро най-големите благосъстояния на Гвиана, която получава своята самостоятелност от Англия през 1966 година, бяха нейните тропически гори, плантации от захарна тръстика, оризови полета, както и находища на боксит и злато. Те обаче не съумяха да донесат на страната разцвет и през последните десетилетия тя трайно оставаше една от най-бедните в Южна Америка. Надежда, че нещата ще се трансформират, пристигна през 2015 година с откриването на първото от редица дълбоководни залежи в офшорния блок Stabroek в акваторията на Гвиана по атлантическото крайбрежие.

Значителни количества стартират да се добиват през 2020 година Докато множеството стопански системи по света тогава са в спад поради коронавирус рецесията, Брутният вътрешен продукт на Гвиана нараства с над 43%. През 2022 година производството се утроява и доближава близо 280 хиляди барела дневно, а растежът на Брутният вътрешен продукт скача до над 62%. Според специалисти взривът ще продължи през идващите години, като до 2035 година производството може да доближи 1.7 млн. барела дневно, което би направило Гвиана четвъртият по величина производител на нефт в света.

BMI, изследователско звено на Fitch Solutions, предвижда, че стопанската система на " Гвиана ще преживее избухлив напредък тази година " и се чака да се усили с към 115% през идващите пет години. Точният размер на растежа зависи от това какъв брой бързо ще бъде развъртян добивът, изясняват специалисти. " Средносрочните вероятностите са по-добри от всеки път ", се споделя в отчет на МВФ. " Производството на нефт ще продължи да се разраства бързо, защото три нови утвърдени залежи ще бъдат пуснати в употреба сред 2024 и 2027 година, а шесто находище се чака да влезе в употреба през първата половина на 2028 година "
Реклама
Благодарение на благосъстоянието, с което Гвиана ненадейно се снабди, Световната банка преквалифицира разрастващата се страна в такава с високи приходи. Брутният вътрешен продукт на човек се увеличи от под 7 хиляди $ през 2020 година до близо 19 хиляди $ през 2022 година А след няколко години се чака да се удвои. Големите находища на фона на дребното население от едвам към 800 хиляди души значат, че нацията скоро може да стане най-големият производител на недопечен нефт на човек от популацията, изпреварвайки Кувейт. Докато Саудитска Арабия да вземем за пример изпомпва под една трета барел на човек дневно, до края на десетилетието Гвиана може да добива съвсем четири пъти повече.
Благословия или проклинание
Социалистическото ръководство на Гвиана от 70-те години на предишния век остави страната да се оправя с тежки задължения и муден напредък. Голяма част от хората претърпяват мъчно, като главно се занимават с развъждане на ориз, рандеман на дървен материал или злато. Доколко новооткритите благосъстояния ще донесат смяна за елементарните поданици към момента е рано да се каже. Нефтените платформи не наемат доста чиновници, а дребното такива би трябвало да имат характерни квалификации и нормално идват извън. Консорциум, воден от американската ExxonMobil, движи нефтените интервенции и дава работа на малко над 180 души в страната. Компанията счита, че активността ѝ непряко основава още към 6000 работни места. Местните компании нямат потенциала и уменията да обезпечават на платформите съоръжение и поддръжка и те нормално също се внасят.

Затова не е несъмнено дали Гвиана ще съумее да се възползва от шанса си, или ще бъде застигната от " проклятието на ресурсите ". Това е добре прочут феномен, при който популацията на страни, изобилни на естествени богатства, живее оскъдно поради корупция, обществена и политическа неустойчивост и битки за надзор върху ресурсите. Примерите са доста - от богатата на нефт прилежаща Венецуела, която претърпява рецесия след рецесия под диктатурата на президента Мадуро, до изобилни на запаси страни като Русия, Ангола или Нигерия, където корупция и неприятно ръководство трайно не разрешават стандартът на живот доста да се усъвършенства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР