Икономическото и финансово положение в Аржентина става все по-критично, пише

...
Икономическото и финансово положение в Аржентина става все по-критично, пише
Коментари Харесай

Как Аржентина падна в капана на бедността

Икономическото и финансово състояние в Аржентина става все по-критично, написа уеб сайтът на немската обществено-правна телевизия АРД. Годишната инфлация в страната доближи 102,5%. Поскъпването в латиноамериканската страна минава психическата преграда от 100 % за първи път от 1991 година, отбелязва и американската телевизия СиЕнЕн.

Само през февруари 2023 цените в южноамериканската страна са нарастнали с 6,6 на 100. Най-голямото повишаване е измежду храните и напитките, както и при интернет и телефонните услуги. Само месото е поскъпнало с близо 20% за месец, оповестява английската телевизия БиБиСи. Неблагоприятните метеорологични условия, продължителната гореща вълна и сушата оказват съществено влияние върху добитъка и реколтата, осведомят локални медии.

Инфлацията в Аржентина - сред най-високите в света

Централната банка непрестанно печата нови пари, с цел да компенсира бюджетния недостиг. Страната страда от раздут държавен уред и ниска продуктивност, голям проблем се оказва и огромният размер на сивата стопанска система. Международните фактори - като войната в Украйна и проблемите с веригите на доставки - в допълнение утежняват обстановката. 

В опит да овладее инфлацията, държавното управление постави таван на цените на някои артикули. Планът " обективни цени "  ограничава повишаването на дефинира артикули до оптимално 3,2 % на месец в интервала 1 февруари - 30 юни. " Тази стратегия цели ограничението на инфлация и постигането на непоклатимост на цените, с цел да се възвърне покупателната дарба на популацията ", споделят от държавното управление. 

Според критиците обаче тези ограничения изкривяват пазара. Освен това те настояват, че обстоятелствата се изопачават. " Официално производителите и тяхната хипотетична податливост към далавера са упреквани за високата инфлация ", споделя пред Дъждовни води Ларс-Андре Рихтер от фондация " Фридрих Науман " в Буенос Айрес. Отговорни обаче са " машините за отпечатване на пари, които работят съвсем непрекъснато ", уверен е той. 

Хората обедняват, а недоволството пораства

Една трета от аржентинците живеят в беднотия и са подвластни от помощта на благотворителни организации и обществени кухни. А инфлацията изяжда както заплатите, по този начин и обществените заплащания. Мнозина се пробват да спасят спестяванията си, като ги извърнат в американски долари. Но страната ограничи количеството валута, което може да се обменя, в това число с цел да отбрани личните си запаси. Затова хората са принудени да се извърнат към черния пазар за задгранична валута, само че там курсовете са надалеч по неизгодни, написа АРД.

Според известия в медиите в държавното управление също има различия по какъв начин да се подходи към провокациите, пред които е изправена страната. Миналото лято в границите на четири седмици Аржентина смени трима стопански министри. През септември протестиращи излязоха на улиците и настояха за незабавни ограничения против възходящите разноски за живот. През февруари централната банка на Аржентина разгласи, че в отговор на скока на потребителските цени, ще бъде пусната нова банкнота от 2000 песо.

Аржентинците гласоподават през есента

Тази година в Аржентина предстоят президентски избори, които се организират дружно с парламентарните. Недоволството към настоящия държавен глава Алберто Фернандес пораства. 

През декември Международният валутен фонд утвърди изплащането на още шест милиарда щатски $ помощ за Аржентина. Това беше последното заплащане за Аржентина в границите на 30-месечна помощна стратегия, която се чака да доближи общо 44 милиарда щатски $, оповестява още АРД. 

***
Разгледайте и тази фотогалерия от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР