Икономическият растеж ще е около и под 2%, очаква ни

...
Икономическият растеж ще е около и под 2%, очаква ни
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов: В Украйна храните са по-евтини, отколкото у нас

Икономическият напредък ще е към и под 2%, чака ни доста тежка зима, споделя доктор Лъчезар Борисов
 

- Д-р Борисов, каква е прогнозата Ви за стопанската система поради обстоятелството, че най-вероятно предстоят нови избори?

- Прогнозата ми се базира на случилото се през последните 6 месеца и неспособността на държавното управление да ръководи финансово-икономическите процеси и провокации. За страдание досега не видяхме резистентен и нормативно регламентиран механизъм за компенсиране на бизнеса за високите цени на енергоносителите. Това докара до това инфлацията в страната да бъде изпусната и тя да бъде 2 пъти по-висока от тази в еврозоната. Годишната инфлацията при цени на производител на вътрешния пазар доближи 50% с наклонност да се форсира, до момента в който цените на производител на интернационалния пазар са нарастнали на половина. На база на макроикономически модели, които създавам, мога да предвиждам, че инфлацията в края на годината при база април 2021 година (последния цялостен месец от ръководството на Политическа партия ГЕРБ) ще доближи равнища близки до 25%. Средногодишната инфлация ще бъде към 13%, а още през юни ще имаме нов инфлационен връх от позиция на годишна инфлация. За страдание близо от половината от инфлацията в страната не е привнесена, а се дължи на ръководството. През май растежът на цените доближи рекордни равнища след банкрута на страната през 1996 - 1997 година и това ще продължи и през юни. Към момента България е на 28-мо място в целия свят по най-висока инфлация. По растеж на цените на храните сме на 20-то място в Света и, забележете - Украйна, която е във война се оправя по-добре от нас. Икономическият напредък в края на годината ще е към и под 2% и то при оптимистичен сюжет. През идващите месеци чакам Национален статистически институт да оповестява утежняване на всички индикатори. Инвестициите в структурата на Брутният вътрешен продукт ще продължат да понижават и да се отклоняват в пъти от плануваните вложения в настоящия бюджет. Дори през първото тримесечие на тази година към този момент виждаме срив на държавните разноски за вложения в интерес на обществото. Това се дължи на спрените инфраструктурни планове и на неналичието на средства към бизнеса по Плана за възобновяване и резистентност. Потреблението ще продължи да бъде притискано от галопиращата инфлация и ще стартира да понижава темповете си на напредък. Ръстът на действителния напредък на износа и сега е на половина на този на вноса и към този момент през настоящата сметка на платежния баланс изтичат капитали от страната. За първите 4 месеца на годината към този момент са изтекли близо 1 милиарда евро, съпоставено със същия интервал на миналата година.

- Предстои второ четене на актуализацията на бюджета. Смятате ли, че тя може да бъде осъществена?

- Депутатите би трябвало да положат старания на база на предложенията да отделят особено внимание на най-тежко засегнатите групи от хората и на бизнеса. Необходимо е да се поддържат нискодоходните групи и пенсионерите. Необходимо е посредством бюджета или посредством пакета от законодателни начинания незабавно да се вкара нормативно-регламентирания механизъм за компенсиране на бизнеса от високите цени на енергийните запаси. Трябва да бъдат спрени разноските по ограничения, които нямат икономическа успеваемост, няма да доведат до ограничение на растежа на цените, а в допълнение ще подтикват инфлационната серпантина. Предвиждат се дълготрайни разноски без да има 3-годишна бюджетна прогноза и напълно скоро Европейска комисия ще вкара България в процедура по свръхдефицит.

- Могат ли бизнесът и общините да се оправят без актуализацията на бюджета?

- Правителството не мисли за общините и за публичните услуги, които те би трябвало да дават на популацията. Общинските структури и общинските предприятия скоро ще стартирана да банкрутират. За бизнеса към този момент споделих, че е нужен нормативно-регламентиран модел за компенсирането от високите цени на енергоносителите. Липсата на подобен, признат от Народното събрание модел, ще докара до ускорение на инфлацията, понижаване на покупателната дарба на популацията и понижаване ценовата конкурентоспособност на бизнеса.

Какво се случи и за какво беше спряна обещаната покупка от страна на страната на зърно и къде изчезнаха 1.2 милиарда лева, планувани за тази активност? Няма отговор и за какво не се управлява инфлацията и по този метод се лишава приход от най-бедните, който се придвижва в интерес на кредитните милионери.

- Какво в проекторазчетите на финансовия министър би трябвало да бъде променено?

- На първо място след поредност от несъответстващи макроикономически прогнози, направени в изтеклата година, би трябвало да стъпим на здрава макрорамка. Въпреки подобрението й прогнозата, която е приложена към актуализацията на бюджета, също не е съответна. Растежът е надценен, а инфлацията подценена, което беше доказано и от прогнозата на Стандърт енд Пуърс. Подценен е и дефлаторът на Брутният вътрешен продукт, който регистрира инфлацията. Всичко това значи, че финансовият министър е заложил един прикрит инфлационен налог в актуализацията на бюджета, който да генерира скрити доходи за хазната, само че в това време всичко това ще е за сметка на популацията и бизнеса, които ще обедняват и банкрутират. На последващо място макар компликациите би трябвало да се съблюдават и европейските и български нормативни правила за ръководство на обществените финанси, като се подчертава на ограничения, които ще имат резултат, а не на такива, които генерират спомагателна инфлация.

- На фона икономическите последици от войната, инфлацията и продоволствената рецесия, каква зима ни чака?

- Очаква ни доста, доста тежка зима. За няколко месеца страната ни попадна в положение, което е в пъти по-зле по сравними индикатори за инфлацията от останалите страни членки на Европейски Съюз и я сложи измежду водачите в международен мащаб по повишаване. Предстои да се взимат тежки решения, а обществото да направи най-важния избор към обединяване, а не опълчване. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР